Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, a emis, în septembrie și octombrie, avize tehnice de racordare (ATR) pentru proiecte noi de construire de unități de producție de energie regenerabilă eoliană și solară cu putere instalată însumată de aproape 1.300 MW (peste 1.288 MW), din care 844 MW în fotovoltaic și 444 MW în sectorul vântului, relevă date analizate de Profit.ro.
Ritmul aprobărilor se menține alert, însă recordul stabilit în august, când numai pentru parcuri solare s-au emis ATR-uri de peste 1.300 MW, pare greu de egalat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre avizele noi acordate în ultimele 2 luni se numără și cele aferente unui număr de 3 proiecte de parcuri fotovoltaice dezvoltate de danezii de la Jantzen Renewables, parte a unui portofoliu mai mare ce urmează să fie preluat de către OMV Petrom.
Este vorba de 3 centralele electrice fotovoltaice amplasate în comuna Băbăița din județul Teleorman, cu putere aprobată însumată de peste 532 MW (185,75 MW, 182,12 MW și 164,49 MW). Termenul estimat de punere în funcțiune este finalul anului 2025.
Au mai fost acordate ATR-uri pentru 2 proiecte fotovoltaice din județul Giurgiu, dezvoltate de LG Solar Park, deținută de Brândușa Gvokaris și Ovidiu Potra (156,28 MW, în comuna Frătești) și Aviv Renewables Investment, controlată de o entitate juridică cipriotă condusă de Oded Isvoranu (155,958 MW, în satul Valter Mărăcineanu din comuna Iepurești).
Pe partea de eolian, au fost emise ATR-uri pentru proiecte de parcuri dezvoltate de Țăndărei Solar, deținută de un asset manager din Portugalia în asociere cu doi dintre acționarii Renovatio (246,372 MW, în județul Ialomița), o subsidiară a grupului german WPD (aproape 128 MW, în comuna Butea din județul Iași) și Brăila Green Energy, controlată majoritar de suedezii de la OX2 (aproape 70 MW, în satul Urleasca din comuna brăileană Traian).
CITEȘTE ȘI KKR va plăti 19 miliarde de euro pentru rețeaua de telefonie fixă a Telecom ItaliaÎn prezent, România dispune de capacități de producție de energie regenerabilă cu puteri instalate de 3.027 MW în eolian și 1.530 MW în fotovoltaic, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în septembrie că trebuie stopată specula cu terenuri propice dezvoltării de proiecte de unități de producție de energie regenerabilă, eoliană și fotovoltaică, care îi întârzie pe investitorii serioși din domeniu și le majorează costurile de capital. El s-a referit la persoanele și entitățile care achiziționează terenuri ce se pretează la astfel de investiții și fac cereri ATR-uri la Transelectrica și la operatorii de distribuție, fără a intenționa însă cu adevărat să implementeze proiectele pentru care cer ATR, ci pentru a le vinde ulterior jucătorilor specializați din domeniu.