Numărul de posturi al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar urma să crească cu peste 50% față de situația din momentul de față, potrivit unui proiect legislativ elaborat de parlamentari aparținând celor 3 partide din coaliția de guvernare.
″Dinamica accelerată a dezvoltării acestor sectoare și piețe (de energie electrică, gaze naturale și energie termică – n.r.) din ultimii ani – care apreciem că se va menține și în perioada următoare -, liberalizarea prețurilor la energie electrică, situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri asupra piețelor și consumatorilor din țara noastră, cadrul legislativ nou creat în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și energiei termice, inclusiv pentru implementarea mecanismului de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale plătite de clienții finali, au adus: noi atribuții Autorității, nevoia imperioasă de a extinde și dezvolta activitatea de supraveghere și control a piețelor, precum și creșterea exponențială a volumului de activitate în domeniul soluționării petițiilor și reclamațiilor consumatorilor de energie, al controlului activității operatorilor, al investigațiilor pe piața angro de energie. Ca urmare a acestor dezvoltări, resursele umane de care dispune în prezent Autoritatea sunt complet insuficiente pentru a asigura îndeplinirea atribuțiilor sale în condiții de eficacitate și eficiență″, argumentează inițiatorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legislația în vigoare privind organizarea și funcționarea ANRE prevede un număr maxim de 350 de posturi, plus conducerea, adică membrii Comitetului de Reglementare.
Draftul de act normativ prevede o majorare cu peste 50%, respectiv cu 180 de posturi, la cel mult 530 de posturi, plus conducerea.
Autorii propunerii amintesc și de legislația UE, care obligă statele membre să se asigure că reglementatorii naționali ai sectoarelor energiei și gazelor dispun de suficiente resurse financiare și umane, astfel încât să-și asigure independența de decizie.
″(...) Comisia Europeană poate iniția proceduri de infringement împotriva statelor membre care, într-un fel sau altul, nu protejează independența autorităților de reglementare, inclusiv prin neasigurarea resurselor umane și financiare necesare îndeplinirii atribuțiilor acestora″, mai afirmă inițiatorii.
CITEȘTE ȘI O milionară a cumpărat concursul de frumusețe Miss Univers, deținut anterior de Donald Trump. Prima femeie aflată la conducerea celebrului concursBugetul ANRE rectificat pe anul în curs prevede venituri și cheltuieli de 164,32 milioane lei, din care aproape 124 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal. ANRE se autofinanțează din taxe, contribuții și tarife încasate de la jucătorii din industriile pe care le supraveghează. La finalul anului trecut, Autoritatea a rămas cu un excedent bugetar de peste 17 milioane lei.
Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care mandatele a 4 șefi ai ANRE, care urmau să expire pe 23 octombrie, printre care se numărau cele ale președintelui Dumitru Chiriță și vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege, au fost prelungite cu 6 luni, pentru ca procesul decizional al instituției să nu fie blocat în pragul iernii, în plină criză energetică.