Profitul net al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, controlat de grupul austriac OMV, a scăzut cu 15% (267 milioane lei) în primul trimestru al anului, față de perioada similară din 2022, de la 1,748 la 1,481 miliarde lei, a anunțat compania.
Veniturile totale din vânzări ale OMV Petrom s-au redus cu 20% în T1 2023, de la 11,898 la 9,743 miliarde lei.
Totodată, compania și-a majorat investițiile cu 52%, la circa 1 miliard de lei.
″Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influențate de scăderea prețurilor internaționale pentru țiței și gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanți și electricitate din România, am avut o performanță operațională puternică, ce a contrabalansat parțial scăderea prețurilor″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.
Producția de hidrocarburi a scăzut cu 4% în T1 2023, în timp ce costul de producție a avansat cu 6%.
Pe de altă parte, vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au crescut în volum cu 3,3%, în condițiile unei estimări de scădere a consumului național de gaze al României cu circa 13% în primele 3 luni ale anului, la ″cel mai mic nivel întregistrat pentru un trimestru 1 în ultimele două decenii, din cauza vremii calde și a industriei care nu a reușit să își revină de la nivelurile reduse din 2022″.
CITEȘTE ȘI FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierduteDupă cum a relatat Profit.ro, Senatul a înregistrat, cu data de 18 aprilie, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii de modificare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, lege menită să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numind-o neconstituțională.
″(…) noile intervenții în sfera reglementării și de natură fiscală ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom″, arată compania în raportul său trimestrial.
CITEȘTE ȘI 7.500 de euro mită pentru un post de ajutor de mecanic la metrou. Trei persoane, arestate pentru fraudarea unui concurs la MetrorexMinisterul Energiei, care deține în numele statului român aproape 20,7% din acțiunile OMV Petrom, nu a votat pentru aprobarea situațiilor financiare pe 2022 ale companiei la AGA de joi, motivul fiind că acestea nu includ obligația de plată a contribuției de solidaritate. OMV Petrom a susținut în mod repetat că, în forma în vigoare a OUG nr. 186/2022, nu datorează contribuția.
OMV Petrom a înregistrat în 2022 un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel de anul trecut, de 10,3 miliarde lei, a fost de 3,6 ori mai ridicat.