Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime, din cauza reducerii producției cu peste 20% și a ieftinirii energiei

Profitul Hidroelectrica a scăzut cu aproape o treime, din cauza reducerii producției cu peste 20% și a ieftinirii energiei
scris 14 nov 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele 9 luni din 2024 un profit net de circa 3,5 miliarde lei, cu 32% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, din cauza reducerii producției de energie cu 22%, precum și a ieftinirii energiei.

Veniturile companiei s-au diminuat cu 25%, la 7,2 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Booking - obligat să mai taie din reguli CITEȘTE ȘI Booking - obligat să mai taie din reguli
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

″În primele nouă luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influențate de scăderea producției de energie electrică, a cantității de energie electrică vândută, cât și de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie″, se arată în raportul la 9 luni al Hidroelectrica.

Potrivit sursei citate, rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuție determinantă la scăderile înregistrate în primele nouă luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE, mecanismul de achiziție centralizată angro la preț reglementat. Modificările, constând în principal în transformarea mecanismului din obligatoriu în opțional și în reducerea prețului reglementat de la 450 la 400 lei/MWh, au condus la perioade de fluctuații semnificative ale condițiilor de piață, în ceea ce privește prețurile și cantitățile tranzacționate.

FOTO Grecii de la PPC au finalizat transferul în România al sistemelor IT ale companiilor locale preluate de la Enel. Noile lor planuri. Cum văd evoluția prețurilor la energie în anii următori CITEȘTE ȘI FOTO Grecii de la PPC au finalizat transferul în România al sistemelor IT ale companiilor locale preluate de la Enel. Noile lor planuri. Cum văd evoluția prețurilor la energie în anii următori

″Această perioadă de ajustare a pieței la noile condiții și reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condițiile hidrologice limitând capacitatea de producție a societății″.

Astfel, energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primele 9 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară a anului anterior, în perioada ianuarie-septembrie 2024 această cantitate fiind de 11.053 GWh. Această scădere a fost cauzată în special de condițiile hidrologice deficitare înregistrate în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aproximativ 19% față de perioada similară a anului 2023.

Booster Capital I - Nou fond de investiții de 100 milioane de euro pentru IMM, lansat azi de parteneri români, cu angajamente mari de finanțare prin PNRR, de la CE, Guvern și BERD CITEȘTE ȘI Booster Capital I - Nou fond de investiții de 100 milioane de euro pentru IMM, lansat azi de parteneri români, cu angajamente mari de finanțare prin PNRR, de la CE, Guvern și BERD

Veniturile realizate din activitatea de furnizare de energie au scăzut cu 31%, la 1,73 miliarde lei, ca urmare a scăderii prețului de vânzare și a diminuării volumelor furnizate.

În schimb, veniturile din echilibrare aproape s-au dublat, la 663 milioane lei, ca urmare a creșterii cantității de energie aferentă pieței de echilibrare la 398 GWh, de la 242 GWh, precum și a majorării prețului de vânzare la 1.667 lei/MWh, de la 1.393 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit hidroelectrica
producție hidroelectrica
facturi hidroelectrica
preț energie