Sistemul centralizat de încălzire din București este ineficient, la nivelul anilor 1960-1980, și doar încălzirea globală ne-a salvat de frig în ultimii 5-6 ani, spune Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale București (Elcen), la Profit Energy.forum - A doua iarnă de război în energie - Ediția a VII-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica, Nuclearelectrica
Compania face studii pentru a vedea dacă poate folosi apa geotermală din subsolul Capitalei pentru încălzirea oamenilor.
"Acest sistem a fost lăsat în degradare 10-15 ani. Avem două CET-uri din anii `60 și unul din anii `80. Evident că nu putem vorbi de eficiență la asemenea instalații", a afirmat Crețu.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Apple"Pot spune cu toată responsabilitatea și cu toată siguranța că încălzirea globală ne-a salvat în ultimii 5-6 ani. Ultima iarnă adevărată în București a fost prin 2012. De atunci n-am prea văzut zăpadă. Iarna trecută, prima ninsoare a fost pe 1 martie", a mai spus oficialul Elcen.
Compania este pregătită de începerea sezonului rece, însă, având în vedere temperaturile foarte ridicate de afară, consumatorii ar putea primi căldură după 1 noiembrie.
Elcen vrea să depună proiecte pentru a obține bani de investiții din Fondul de Modernizare, după ieșirea, în acest an, din insolvență.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Secretarul de stat Dan Drăgan: Nu vom avea probleme cu energia în această iarnă, cum nu am avut nici iarna trecută. Mai avem de plată 1,2 miliarde lei la compensare, dar ne așteptăm ca decontările să scadă"Ne gândim la posibilitatea de a integra energia geotermală. Nu avem 100 de grade, ca în alte părți, dar sunt rezerve la 40-50 de grade, cea ce poate fi un aport destul de bun în viitor. Deci ne interesează investițiile în geotermal și în stocarea de energie", a completat Crețu.
Este pentru prima dată când Elcen are astfel de planuri.
"Utilizând energia geotermală din subsolul Capitalei, vom putea reduce costurile cu gazele", a arătat Crețu.