Producția minei polimetalice de la Mănăila, județul Suceava, a scăzut cu 9% în trimestrul al treilea raportat la precedentele trei luni, până la 27.274 tone de minereu, afectată de lucrările pentru demararea producției comerciale de zinc și de inundațiile din iulie, potrivit administratorului minei, compania britanică Vast Resources.
Cantitatea de concentrat de cupru produsă în perioada iulie-septembrie s-a redus cu 15%, de la 727 tone în trimestrul al doilea la 616 tone, se arată într-un comunicat al britanicilor. În baza unui acord semnat luna trecută, concentratul de la Mănăila este vândut către traderul elvețian de metale neferoase Transamine Trading.
Vast Resources a vândut, în trimestrul al treilea, 960 tone de concentrat de cupru produs la Mănăila, de peste două ori mai mult decât în trimestrul anterior, la cele 616 tone produse în perioada analizată adăugându-se o cantitate de 344 tone de concentrat aflată pe stoc. Prețul mediu de vânzare, excluzând valoarea redevențelor, a urcat cu 19%, de la 844 dolari/tonă, la 1.003 dolari/tonă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de concentrat de zinc, demarată în luna septembrie, s-a situat la 35 tone, potrivit comunicatului.
Costurile operaționale au rămas constante la 33 dolari/tona de minereu, însă cheltuielile cu producerea concentratului au crescut cu 12%, până la 1.504 dolari/tonă, din cauza inundațiilor din iulie și a scăderii temporare a calității minereului procesat.
Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a devenit acționarul majoritar al minei de la Mănăila în iulie 2015, după achiziția unui pachet de 50,1% din titlurile companiei Sinarom Mining Group. Pe lângă mina de la Mănăila, britanicii mai dețin în România o participație de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai (județul Bihor), pentru care așteaptă acordarea licenței de exploatare de către ANRM.
În mai anul acesta, Vast Resources a obținut acordul autorității de reglementare pentru prospectarea iazurilor de decantare de la Fâneața, situate la 7 km de mina Băița, lucrările de forare fiind finalizate în cursul acestei luni, se arată în comunicat.
“Finalizarea lucrărilor de forare la Fâneața înainte de termen permite începerea imediată a analizei materialelor și estimăm că rezultatele vor sprijini datele unui nou raport de evaluare JORC din primul trimestru al anului 2017“, a spus directorul general al Vast Resources, Roy Pitchford.
Vast Resources estimează că barajul de decantare Fâneața ar putea fi transformat într-un proiect minier de sine stătător după ce va fi modernizat și ecologizat. Un studiu efectuat în 2011 arată că sterilul mineralizat de la Fâneața conține 4.080 tone de cupru, 6.640 tone de zinc, 3.100 tone de plumb, 35 tone de argint și 309 kilograme de aur.
Potrivit companiei, costurile asociate programului de forare, analizelor și studiului de fezabilitate de la Fâneața se ridică la 125.000 de dolari.