Principalul producător de căldură și curent al Capitalei: De ce i se prăbușește profitul cu peste 97%

Principalul producător de căldură și curent al Capitalei: De ce i se prăbușește profitul cu peste 97%

CET Sud din cadrul ELCEN

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 nov 2023

Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică din Capitală, responsabil pentru grosul agentului termic destinat bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de încălzire, estimează că va termina anul în curs cu un profit net de 23,8 milioane lei, în scădere cu peste 97% față de cel de peste 1 miliard de lei consemnat în 2022.

Proiectul de buget al companiei pe 2023 prevede majorarea cu 5,82% a veniturilor, la 5,03 miliarde lei, dar și un avans de peste 34% al cheltuielilor, la 5,003 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT România se pregătește să-și ia ″în mod necondiționat și irevocabil″ angajamentul de a contribui direct, cu până la aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei CITEȘTE ȘI DOCUMENT România se pregătește să-și ia ″în mod necondiționat și irevocabil″ angajamentul de a contribui direct, cu până la aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei

Principala explicație este majorarea cu 122% a cheltuielilor cu gazele naturale ce alimentează CET-urile ELCEN, atât din cauza creșterii prețului, cât și a necesarului mai mare de achiziție, determinat inclusiv de înăsprirea legislației înmagazinării obligatorii. Impactul bugetar cumulat a fost calculat la peste 1,8 miliarde lei, se menționează în documentul citat.

Astfel, dacă în 2022, ELCEN a consumat 9,047 milioane MWh de gaze, cumpărat la preț mediu (cu tarife de transport și distribuție) de 166,38 lei/MWh,  pentru 2023 se estimează un consum de aproape 12 milioane MWh, la preț mediu (cu tarife incluse) de 277,95 lei/MWh.

Război în Gaza: Israelul este de 3 ani principala țintă a exporturilor de armament din România CITEȘTE ȘI Război în Gaza: Israelul este de 3 ani principala țintă a exporturilor de armament din România

Fundamentarea prețurilor materiei prime din anul 2023 a avut la bază OUG nr. 27/2022, respectiv un preț de 150 lei/MWh (exclusiv transport și distribuție) pentru gaz consumat pentru producerea de energie termică pentru populație și de 370 lei/MWh (inclusiv TVA, accize) pentru gaz pentru producerea de energie termică non-casnici și energie electrică. În realizările anului 2022, ELCEN a avut încheiat un contract cu Romgaz pentru producerea energiei electrice și termice, la un preț mai mic decât cel stabilit prin OUG nr. 27/2022. De asemenea, ELCEN a beneficiat pe parcursul anului 2022 de condiții favorabile de consumator captiv, fiind în insolvență″, explică producătorul de energie.

Impact bugetar semnificativ este estimat și pentru scăderea prețurilor angro cu care ELCEN își vinde energia electrică produsă (de la o medie de aproape 1.400 lei/MWh în 2022 la circa 860 lei/MWh consemnat în primele 7 luni din 2023 și o estimare de 1.062 lei/MWh pentru tot anul – impact de circa 474 milioane lei), precum și pentru creșterea costurilor cu achiziția certificatelor CO2 (aproape 417 milioane lei).

EXCLUSIV Atenor, susținut de milionari din Belgia, încearcă să vândă anul acesta complexul de birouri @Expo fondului Adventum. Cea mai valoroasă tranzacție pe birouri aflată în lucru acum CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atenor, susținut de milionari din Belgia, încearcă să vândă anul acesta complexul de birouri @Expo fondului Adventum. Cea mai valoroasă tranzacție pe birouri aflată în lucru acum

Scăderea cotațiilor angro de vânzare a energiei a intervenit și pe fondul reglementării prețului pentru principalii producători, la 450 lei/MWh. ELCEN, ca producător de agent termic pentru populație, nu este obligat să livreze la acest preț, prin mecanismul de achiziție centralizată, însă intervenția legislativă a influențat indirect și tranzacțiile din piața liberă, reducând necesarul de achiziții și prețurile.

În vară, au fost momente când compania a vândut curent electric la preț negativ. Practic a plătit cumpărători care să îi preia electricitatea generată, neputând să oprească producția în cogenerare, întrucât asta ar fi însemnat să nu mai livreze energie termică pentru apa caldă a bucureștenilor. De asemenea, spre deosebire de anul trecut, ELCEN nu a mai reușit să încheie contracte la termen de vânzare de electricitate.

FOTO Un motan din România, desemnat cel mai frumos din lume CITEȘTE ȘI FOTO Un motan din România, desemnat cel mai frumos din lume

În plus, salariile brute ale angajaților au fost majorate cu 520 lei de la 1 ianuarie, iar ulterior cu încă 5% de la 1 aprilie, ca urmare a unui protest spontan de la finalul anului trecut, crescând și valoarea tichetelor de masă, precum și costurile cu cota de energie termică gratuită de care beneficiază personalul, în baza contractului colectiv de muncă.

ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023, după 7 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale bucurești elcen
preț gaze
preț energie
reglementare preț gaze energie
plafonare preț gaze energie