Prețurile petrolului scad cu aproape 3%, de la maximele multianuale atinse recent, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) au ajuns la un acord privind creșterea graduală a producției, după amânarea cauzată de un conflict intern.
OPEC+ va crește producția cu 400.000 de barili pe zi, până în septemprie 2022, când aceasta ar urma să ajungă la nivelul anterior acordului de reducere a producției agreat la începutul pandemiei. Majorarea coordonată a producției va începe luna viitoare.
Contractele futures pentru Brent (livrare în seprembrie) se tranzacționează la 71,6 dolari/baril, iar referința americană West Texas Intermediate (WTI) la circa 69,47 dolari/baril.
Anterior acordului, cotațiile petrolului se tranzacționau la maximul ultimilor aproximativ 3 ani.
Pe 6 iulie, pe fondul amânării unei întâlniri a OPEC+, unde urma să fie discutată ridicarea graduală a tăirilor de producție, petrolul american WTI a atins, temporar, maximul ultimilor 6 ani și jumătate.
Acordul de majorare a producției a fost amânat pe fondul unui confict între Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Emiratele Arabe s-au opus propunerii de prelungire a actualului acord, susținut de Arabia Saudită. La acel moment, majoritatea statelor din alianța OPEC+ au susținut propunerea de a crește producția cu 400.000 de barili/zi începând cu luna august și au fost de acord să prelungească acordul general, prin care producția a fost redusă, până la finele anului viitor. Totuși, pentru a accepta o extindere a acordului-cadru, Emiratele Arabe Unite au cerut schimbarea bazei de calcul a cotei de reducere, ceea ce ar fi permis o majorare a producției sale zilnice cu încă 700.000 de barili/zi.