Prețurile petrolului au scăzut joi cu peste 3%, în urma unui articol al Financial Times conform căruia Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, va renunța la prețul țintă de 100 de dolari pentru a se pregăti pentru creșterea producției, împreună cu membrii OPEC și aliați organizației, în decembrie, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,73 dolari, sau cu 2,36%, până la 71,73 dolari pe baril, în timp ce prețul țițeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,83 dolari sau cu 2,61%, relatează News.ro.
Arabia Saudită se pregătește să renunțe la prețul țintă neoficială de 100 de dolari pe baril pentru țiței, în timp ce se pregătește să crească producția, a raportat joi Financial Times, citând persoane familiare cu chestiunea.
Între timp, două surse din OPEC+ au declarat joi, pentru Reuters, că grupul de producători urmează să efectueze o creștere a producției de petrol în decembrie, deoarece impactul acesteia va fi mic dacă un plan pentru unii membri de a face reduceri mai mari pentru a compensa supraproducția ar fi livrat în septembrie și în lunile următoare.
CITEȘTE ȘI TABEL Record sud-est european de vânzări de energie electrică în avans pe ani de zile, grosul provenind de la un parc eolian românesc care încă nu există”Ei reacționează exagerat la articolul din FT”, a spus Phil Flynn, analist senior pentru Price Futures Group.
Biroul de comunicații al guvernului saudit și OPEC nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, împreună cu aliații grupului, inclusiv Rusia, cunoscute împreună ca OPEC+, au redus producția de petrol pentru a susține prețurile. Cu toate acestea, prețurile au scăzut cu aproape 6% în acest an, pe fondul creșterii ofertei de la alți producători, în special din SUA, precum și al creșterii slabe a cererii din China.
”Perspectiva aprovizionării suplimentare din Libia și Arabia Saudită a fost principalul motor din spatele celei mai recente slăbiciuni”, a declarat Ole Hansen, analist la Saxo Bank.
O declarație a Națiunilor Unite a afirmat miercuri că delegații din regiunile împărțite de est și vest ale Libiei au convenit asupra procesului de numire a unui guvernator al băncii centrale, un pas care ar putea ajuta la rezolvarea crizei privind controlul veniturilor din petrol ale țării, care a perturbat exporturile.
Exporturile de țiței ale Libiei au fost în medie de aproximativ 400.000 de barili pe zi (bpd) în septembrie, în scădere de la peste 1 milion de barili pe zi în august, arată datele de transport maritim. Cu toate acestea, vestea despre un nou pachet de stimulente chinez a limitat pierderile suplimentare.
Înalți oficiali guvernamentali din China, cel mai mare importator de țiței din lume, s-au angajat joi să desfășoare ”cheltuielile fiscale necesare” pentru a îndeplini ținta de creștere economică de aproximativ 5% pentru acest an, recunoscând noile probleme și ridicând așteptările pieței pentru un nou stimulent, pe lângă măsurile anunțate în această săptămână.