Prețurile petrolului au crescut luni cu 2%, dar se îndreaptă spre primul declin anual după 2015

Prețurile petrolului au crescut luni cu 2%, dar se îndreaptă spre primul declin anual după 2015
scris 31 dec 2018

Prețurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 2%, dar se îndreaptă spre primul declin anual din ultimii trei ani, din cauza îngrijorării investitorilor legată de supraoferta de țiței care persistă pe piața mondială, transmite Reuters.

La creșterea cotațiilor din ultima zi a anului 2018 au contribuit indiciile referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite și China. Președintele american Donald Trump a afirmat cu o zi în urmă, pe Twitter, că a avut ”o discuție telefonică foarte bună” cu președintele chinez Xi Jinping, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 1,04 dolari, respectiv cu circa 2%, la 54,25 dolari pe baril. Prețul petrolului Brent a scăzut însă cu aproape 19% în 2018, după doi ani de creșteri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
În pofida tensiunilor diplomatice și a afirmațiilor UE de reducere a dependenței de Rusia, exporturile de gaze naturale rusești spre Europa au atins un nou record, al treilea an consecutiv CITEȘTE ȘI În pofida tensiunilor diplomatice și a afirmațiilor UE de reducere a dependenței de Rusia, exporturile de gaze naturale rusești spre Europa au atins un nou record, al treilea an consecutiv

Prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a avansat cu 78 de cenți, respectiv cu 1,7%, la 46,11 dolari pe baril. Cotația petrolului WTI a scăzut cu circa 24% în acest an.

Prețurile petrolului au crescut în cea mai mare parte a anului 2018, susținute de cererea solidă și de temerile legate de ofertă, mai ales după reintroducerea sancțiunilor americane împotriva Iranului, care au intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie.

Cotația petrolului Brent, considerat de referință pentru prețurile petrolului, au urcat cu aproape o treime în perioada ianuarie-octombrie, la un maxim de 86,74 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins de la sfârșitul anului 2014, iar traderii au afirmat la momentul respectiv că prețul ar putea reveni la 100 de dolari pe baril până la sfârșitul lui 2018.

În schimb, prețul petrolului Brent a șters toată creșterea consemnată în 2018, coborând cu aproape 40% de la maximul anului, înregistrând cel mai abrupt declin din ultimele decenii.

Declinul a suvenit după ce Statele Unite au acordat exceptări neașteptate de la sancțiuni celor mai mari cumpărători de petrol iranian, în  timp ce perspectivele pieței petrolului au devenit mai pesimiste din cauza încetinirii creșterii economice, pe fondul conflictului comercial chino-american.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret