Majoritatea consumatorilor casnici de electricitate vor achita prețuri aproape duble începând cu 1 aprilie 2022, când expiră plafonarea prețului impusă de Parlament, fie că este vorba de clienții care vor trebui să semneze noi contracte concurențiale în urma expirării celor vechi, fie că este vorba de cei care au rămas pe piața pentru serviciu universal.
În cazul consumatorilor casnici care n-au semnat contracte concurențiale, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a stabilit deja prețul pentru serviciul universal valabil în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, majorările urmând a fi cuprinse între 58% (în cazul consumatorilor din Moldova) și 90% (în cazul celor din Oltenia).
Chiar dacă intră în vigoare de la 1 ianuarie, noile prețuri urmează a fi achitate de-abia de la 1 aprilie, până atunci putând fi achitat doar maximum prețul plafonat de Parlament, de 1 leu/KWh, plus o compensare de 0,29 lei/KWh în cazul unui consum lunar mai mic de 330 KWh.
CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office suppliesDacă vor să evite noile prețuri pentru serviciu universal, consumatorii casnici pot semna contracte concurențiale. Pentru București, de exemplu, există 5 companii, dintre care una chiar Enel, care în prezent au oferte concurențiale mai bune decât cea a Enel pentru serviciu universal.
Interesant este că, în mai multe regiuni, prețul pentru serviciu universal oferit de furnizorul tradițional zonal (care face parte din același grup cu distribuitorul monopolist din regiune) este superior celui oferit de ceilalți furnizori de serviciu universal.
Astfel, în zonele unde furnizor tradițional este Electrica, în Muntenia Nord, de exemplu, prețurile pentru serviciu universal cu toate taxele, tarifele și contribuțiile incluse oferite de la 1 ianuarie de E.ON, 1,28 lei/KWh, și de Enel, 1,4 lei/KWh, sunt inferioare celui al furnizorului tradițional zonal, Electrica Furnizare, de 1,5 lei/KWh.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăÎn prezent, prețul pentru serviciul universal practicat de Electrica Furnicare în aceste zone este de 0,82 lei/KWh, iar cel al Enel, de 0,81 lei/KWh.
Similar și în Transilvania Nord și Sud, unde furnizorul tradițional Electrica va avea de la 1 ianuarie prețuri pentru serviciu universal de 1,49 lei/KWh, E.On, de 1,27 lei/KWh, iar Enel, de 1,39 lei/KWh.
În prezent, până la 1 ianuarie 2022, prețurile pentru serviciu universal oferite de Electrica Furnizare, E.On și Enel sunt de 0,8 lei/MWh în Transilvania Nord și 0,81 lei/KWh în Transilvania Sud.
CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotareDe altfel E.ON are de la 1 ianuarie cele mai bune prețuri pentru serviciu universal și în zonele unde furnizor tradițional este Enel, în Banat (1,25 lei/KWh, față de 1,37 lei/KWh Enel), Dobrogea (1,29 lei/KWh, față de 1,41 lei/KWh Eenel) și Muntenia Sud (1,24 lei/KWh, față de 1,36 lei/KWh Enel).
În perioada 1 iulie-31 decembrie 2021, prețurile de serviciu universal practicate de Enel erau de 0,75 lei/KWh pentru Muntenia Sud, 0,79 lei/KWh pentru Banat și de 0,83 lei/KWh pentru Dobrogea.
În Oltenia, unde furnizor tradițional este CEZ, toți ceilalți furnizori de serviciu universal, cu excepția Tinmar, vor avea de la 1 ianuarie prețuri mai mici decât CEZ Vânzare (1,6 lei/KWh): E.ON - 1,31 lei/KWh, Enel - 1,43 lei/KWh, iar Electrica - 1,53 lei/KWh.
Până la finalul anului, prețul pentru serviciu universal practicat de CEZ este de 0,86 lei/KWh (cu 2 bani mai mare decât al celorlalți concurenți).
Singura zonă unde prețul cel mai mic va fi, de la 1 ianuarie, cel al furnizorului tradițional, este Moldova, unde E.On va majora prețul pentru serviciu universal, de la 0,82 lei/KWh la 1,29 lei/KWh.
Însă nu numai consumatorii rămași pe piața serviciului universal vor avea curentul scumpit, ci și cei care au semnat contracte concurențiale în prima parte a anului trecut, la prețuri finale de 0,65-0,73 lei/KWh.
Acestea vor expira în primele luni ale anului viitor, iar noile oferte ale furnizorilor concurențiali se vor situa foarte probabil la o valoare dublă, apropiată celei pentru serviciu universal, dată fiind evoluția prețurilor atât pe piețele spot, cât și ale celor de pe piețele la termen.