Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au scăzut sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg.
Prețurile au scăzut cu peste 80% față de vârful din august, când reducerea livrărilor de gaze rusești a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii și alimentând inflația ridicată. Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, scrie Agerpres.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021. Anul acesta prețul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu față de nivelul obișnuit pentru această perioadă a anului.
Analiștii avertizează că prețurile ar putea crește dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare. Concurența cu Asia pentru gaze naturale lichefiate ar putea crea riscuri. Europa va trebui să umple depozitele cu o cantitate mai redusă de gaze din Rusia decât în vara anului trecut, susțin analiștii.
Livrările consistente de gaze lichefiate și gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionarea cu energie.
Prețul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflație și economia europeană.