Prețul energiei electrice cu furnizare în cursul întreg anului viitor, tranzacționată în luna iulie pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC), administrată de OPCOM, s-a situat puțin peste nivelul de 1.950 lei/MWh, preț de aproape 8 ori peste cel plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum sub 100 KWh/lună. Unul dintre furnizorii care au achiziționat energie la aceste prețuri a fost Enel Energie Muntenia SA, vânzătorul fiind Nuclearelectrica.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În urma noii tranzacții dintre cele 2 companii, valoarea cumulată a tranzacțiilor încheiate de Nuclearelectrica cu Enel Energie Muntenia a depășit valoarea de 10% din cifra de afaceri netă a operatorului centralei nucleare de la Cernavodă aferentă anului financiar 2021, de aproximativ 3,2 miliarde lei.

Până la începutul lunii august, între cele 2 companii fuseseră încheiate tranzacții în valoare de 869,8 milioane lei, echivalând cu 27% din cifra de afaceri a Nuclearelectrica pe 2021.
În prezent, prețul final al energiei electrice este plafonat la 0,68 lei/KWh (din care 0,25 lei/KWh (prețul energiei marfă, restul fiind tarife, taxe și TVA) în cazul consumatorilor casnici cu consum lunar mai redus de 100 KWh, la 0,8 lei (din care 0,34 lei/KWh - prețul energiei marfă) în cazul consumatorilor casnici cu consum lunar între 100 și 300 KWh și de 1 leu/KWh (din care 0,51 lei/KWh prețul energiei marfă) în cazul consumatorilor non-casnici.
Prețul plătit de furnizori, între care și Enel, pentru energia care urmează a fi furnizată clienților în 2023 este de 8 ori mai ridicat decât cel plafonat pentru consumatorii casnici cu consum lunar de sub 100 KWh, de aproape 6 ori mai mare decât cel plafonat pentru consumatorii casnici cu consum lunar între 100 și 300 KWh și de 4 ori peste cel plafonat pentru non-casnici.
Iar prețurile pentru energie furnizată în lunile de iarnă (ultimele 2 luni ale acestui an și primele 2 luni ale anului viitor) de pe PC-OTC sunt și mai ridicate, de peste 2600 lei/MWh. Ultima tranzacție cu energie cu livrare în luna februarie 2023 a fost încheiată pe 3 august la un preț de 2.660 lei/MWh.

Plafonarea este impusă de Guvern până pe 31 martie 2023, ceea ce înseamnă că diferența de preț pentru lunile de iarnă, de 2,1-2,35 lei/KWh, trebuie achitată de la buget furnizorilor. Cu alte cuvinte, în această iarnă, consumatorii achită 10-20% din prețul energiei marfă, restul fiind acoperit de la buget, din impozitarea producătorilor, majoritatea de stat, cu 80% pe diferența dintre un prețul realizat și cel stabilit de Executiv.
Guvernul se află într-o situație ingrată: fie renunță începând cu 31 martie la plafonare și compensare, iar prețurile finale vor crește de la 0,68-1 leu/KWh la peste 2,5 lei/KWh, fie prelungește aplicarea plafonării și compensării, cu implicații extrem de negative asupra deficitului bugetar, dar și a planurilor de investiții ale producătorilor de energie. Sau optează pentru protejarea doar a consumatorilor vulnerabili, ceilalți urmând a achita prețuri apropiate de cele de pe piața angro.
În prezent, ca urmare a faptului că achită aproape 2 lei pe KWh ce urmează a-l furniza clienților în 2023, ofertele concurențiale ale Enel au fost adaptate. Astfel, oferta Enel Fix Online valabilă până la 31 august e de 2,074 lei/KWh (prețul energiei marfă, la care se adaugă tarifele, taxele și TVA), dar cu un abonament de 0,49 lei/zi, iar oferta Enel Simplu Anual, fără abonament, este de 2,246 lei/KWh (prețul energiei marfă, la care se adaugă tarifele, taxele și TVA).
În luna iulie, potrivit datelor OPCOM, pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale (PC-OTC) s-au tranzacționat 893,5 GWh la prețuri cuprinse între 1.675 lei (pe 5 iulie) și 2000 lei/MWh (pe 13 iulie), prețul mediu al lunii fiind de puțin peste 1950 lei/MWh. În total, furnizorii au de plătit pe cantitățile achiziționate pentru 2023 în luna iulie 1,746 miliarde lei.