Premierul Ciucă, la lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria: Trebuie accelerată diversificarea surselor de import de gaze, pentru a scăpa de dependența de Rusia

Premierul Ciucă, la lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria: Trebuie accelerată diversificarea surselor de import de gaze, pentru a scăpa de dependența de Rusia
scris 1 oct 2022

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat sâmbătă, la Sofia, unde participă la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria, care va permite majorarea importurilor de gaze în regiune din alte surse decât Federația Rusă, că este nevoie de investiții în ceea ce privește interconectivitatea, atât între țările membre ale Uniunii Europene, dar și cu țări din afara acesteia, precum Republica Moldova, Ucraina ori țări din Balcanii de Vest.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

„Cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză”, a spus Ciucă, dând asigurări că „România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANPC vrea să închidă locurile de joacă din cele mai mari parcuri bucureștene. ”A te duce astăzi cu copilul în parc a devenit o acțiune de curaj. Alături de pachețel trebuie să îi iei celui mic și, doamne ferește, o trusă medicală.\ CITEȘTE ȘI FOTO ANPC vrea să închidă locurile de joacă din cele mai mari parcuri bucureștene. ”A te duce astăzi cu copilul în parc a devenit o acțiune de curaj. Alături de pachețel trebuie să îi iei celui mic și, doamne ferește, o trusă medicală."
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Dificultățile generate de Rusia în aprovizionarea cu gaz au impact nu doar asupra Europei, ci creează turbulențe asupra piețelor internaționale și produc costuri ridicate, neașteptate, pentru partenerii noștri din alte părți ale lumii. Orice pas făcut pentru a crește pe scară mai largă securitatea energetică a Europei are o conotație și mai puternică astăzi, când sursele de energie sigure, accesibile și pe care ne putem baza sunt elemente cheie în atingerea scopurilor noastre în ceea ce privește recuperarea și reziliența. Trebuie să continuăm să interacționăm cu partenerii noștri în privința creșterii capacităților lor de producție. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce privește interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele  pentru a diversifica și pentru a acționa în solidaritate între țările membre (ale Uniunii Europene – n.r) dar și cu vecinii noștri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaționalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă în discursul ținut sâmbătă la Sofia.

Acesta a precizat că, deși este un moment de sărbătoare, autoritățile la nivel european trebuie să „rămână realiste” și să conștientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, în așa fel încât Europa să scape de dependența de combustibilii fosili din Rusia.

Premierul Ciucă, la lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria: Trebuie accelerată diversificarea surselor de import de gaze, pentru a scăpa de dependența de Rusia
Vicepreședintele Apple pentru achiziții a părăsit compania CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Apple pentru achiziții a părăsit compania

Cu o zi înainte, operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au solicitat, printr-un apel comun, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterii capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an.

„Criza energetică resimțită de întreaga Europă ne-a făcut să fim și mai uniți în eforturile noastre pentru a găsi soluții pentru a asigura energia necesară iarna aceasta, dar și pentru viitor, în logica sustenabilității și a protecției mediului. Mai mult, cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acțiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel, întrucât va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate din nordul Greciei”, a mai afirmat primul ministru.

Metrorex suplimentează numărul de trenuri CITEȘTE ȘI Metrorex suplimentează numărul de trenuri

Nicolae Ciucă a mai declarat că este nevoie de investiții pe termen mai lung, deoarece economia europeană are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se dorește a fi obținută până în 2050.

„România este pregătită să-și joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei”, a conchis premierul.

„Finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune. Mai mult chiar, o declarație publică prin care demonstrăm că împreună oferim un răspuns categoric: că nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj. Astfel, ne asigurăm diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare și, totodată, întărim securitatea energetică, în vederea independenței energetice. Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector vor reprezenta o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, aflat la Sofia alături de premierul Ciucă.

viewscnt
Afla mai multe despre
interconector gaze bulgaria-grecia
importuri gaze azerbaijan
importuri lng