PREMIERĂ Statul cumpără centralizat carburanți auto. Benzinarii se vor bate pe un contract de miliarde de lei

PREMIERĂ Statul cumpără centralizat carburanți auto. Benzinarii se vor bate pe un contract de miliarde de lei
scris 18 oct 2020

Statul vrea să asigure în premieră necesarul de benzină și motorină al instituțiilor publice în mod centralizat și a lansat prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) o procedură masivă de licitație deschisă pentru atribuirea unui acord-cadru pe 4 ani în acest sens, a cărui valoarea maximă poate depăși 4 miliarde de lei cu tot cu TVA.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Carburanții vor fi destinați alimentării parcurilor auto ale unui număr de peste 1.300 de instituții, constând în ministere, structuri subordonate și teritoriale, agenții deconcentrate, autorități naționale, companii naționale, regii autonome, universități, unități militare, penitenciare, instanțe de judecată, unități medicale și altele.

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

"ONAC apreciază că derularea unei achiziții centralizate prezintă următoarele beneficii: simplificarea procedurilor de achiziție publică și reducerea costurilor asociate prin organizarea procedurilor de atribuire în numele altor autorități contractante, agregarea cererii și realizarea de economii, costuri de proces diminuate (salarizare persoanal, bază logistică), transformarea într-un timp scurt a ONAC într-un integrator al derulării procedurilor de achiziție, obținerea unor condiții contractuale mai avantajoase și controlarea cheltuielilor, reducerea și standardizarea contactelor cu furnizorii și obținerea unor servicii /produse de calitate superioară", se arată în documentația de atribuire.

ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electric

Astfel, ONAC vrea să cumpere în 4 ani până la 1,01 miliarde de litri de benzină și motorină (689,5 milioane litri benzină și 320,98 milioane litri motorină), valoarea estimată maximă a acordului-cadru ridicându-se la 3,86 miliarde lei plus TVA (aproape 4,6 miliarde lei cu tot cu TVA). Cantitatea totală minimă ce va fi achiziționată va fi de circa 274 milioane litri de carburanți (142,63 milioane litri benzină și 131,35 milioane litri motorină), la valoarea estimată de 1,054 miliarde lei fără TVA (1,25 miliarde lei cu tot cu taxă). 

Valoarea celui mai mare contract subsecvent ce poate fi semnat ulterior încheierii acordului cadru se ridică la 1,22 miliarde lei în cazul benzinei (pentru o cantitate maximă de 323,79 milioane litri) și 439,61 milioane lei în cazul motorinei (cantitate maximă de 112,43 milioane litri).

Valoarea acordului-cadru a fost estimată pe baza analizei prețurilor la pompă ale principalelor lanțuri de benzinării din România (Petrom, OMV, Lukoil, MOL și Rompetrol) afișate în aplicația Monitorul Prețurilor, lansată de Consiliul Concurenței în vara anului trecut, față de care se va urmări obținerea de discounturi cât mai mari.

YouTube interzice conținutul care include teorii ale conspirației cum ar fi QAnon CITEȘTE ȘI YouTube interzice conținutul care include teorii ale conspirației cum ar fi QAnon

"Prețul de achiziție al carburanților este cel valabil în stațiile de distribuție de combustibil ale furnizorului în momentul alimentării, iar discountul acordat se aplică la fiecare factură. Se acceptă modificarea prețurilor unitare de achiziție ale carburanților pe perioada derulării contractului în conformitate cu reglementările în materie", se menționează în documentația de atribuire.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 23 noiembrie 2020, iar acestea trebuie menținute până în martie anul viitor.

Acordul-cadru centralizat va fi semnat cu maximum 3 (trei) operatori care prezintă oferte admisibile, respectiv cu primii 3 (trei) operatori economici care au prezentat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în baza clasamentului care va fi întocmit în etapa de evaluare financiară a ofertelor, în conformitate cu criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț stabilit în documentația de atribuire a acordului-cadru centralizat. Ulterior încheierii acordului-cadru, se vor face licitații online pentru atribuirea contractelor subsecvente.

"Ofertantul trebuie să dețină pe întreg teritoriul României o rețea de distribuție cu decontare pe baza cardurilor care să aibă în componență cel puțin două unități proprii, franciză, afiliate, colaboratori sau partenere deschise non-stop în fiecare județ, din care o unitate proprie, franciză, afiliată, colaboratoare sau parteneră deschise non-stop în fiecare reședință de județ a României și o unitate proprie, franciză, afiliată, colaboratoare sau parteneră deschise non-stop în fiecare sector al Municipiului București în care să se comercializeze toate sortimentele de combustibil solicitate. În cazul stațiilor franciză, afiliate, colaboratori sau partenere se solicită o declarație pe propria răspundere din care să reiasă acordul acestora prin care se angajează să livreze combustibilii în aceleași condiții ca și furnizorul titular de contract. Menționăm că această cerință se impune având în vedere numărul foarte mare de utilizatori semnatari ai contractelor subsecvente, sediile acestora și deplasările pe care aceștia le efectuează în exercitarea atribuțiilor de serviciu", se precizează în caietul de sarcini.

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitie centralizata carburanti
onac achizitie benzina motorina
pret benzina
pret motorina
carburanti auto institutii publice