Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD) a aprobat un împrumut de până la 30 milioane de euro pentru subsidiara românească a holdingului din energie Premier Energy și analizează extinderea unui credit cu o valoare apropiată pentru subsidiara din Republica Moldova.
Premier Energy SRL, al treilea mare distribuitor de gaze naturale din România, va folosi fondurile pentru acoperirea cheltuielilor cu achiziția de gaze, în contextul scumpirilor cauzate de războiului din Ucraina.
Împrumutul “va oferi o facilitate de urgență pentru a preveni întreruperile în aprovizionarea cu gaze și pentru a menține o aprovizionare fiabilă cu servicii energetice vitale înainte de sezonul principal de încălzire, atât pentru populația din România, cât și pentru refugiații ucraineni, predominant femei, copii și bătrâni”, potrivit BERD.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Engie nu mai poate livra gaze și electricitate la un preț fix garantat timp de un an, în România. Refuz pentru hotelul OrizontSeparat, BERD a anunțat, marți, că analizează acordarea unui împrumut senior garantat de până la 30 de milioane de dolari (29,98 milioane euro) către ICS Premier Energy Distribution S.A., subsidiara din Republica Moldova a holdingului Premier Energy, destinat finanțării programului de investiții al companiei pentru perioada 2022-2025.
Programul are o valoare totală estimată la 60 milioane de dolari și va fi cofinanțat, cu o sumă egală, printr-un împrumut paralel de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Înființată în 2007, Premier Energy SRL operează pe piața gazelor naturale din România în calitate de distribuitor și furnizor începând cu anul 2013, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie și E.ON. La finele anului trecut, compania deservea peste 115.000 de clienți.
Compania este deținută de holdingul Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiții Emma Capital.
Premier Energy este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.