PPC, care a preluat afacerea Enel din România, a lansat prima ofertă „liberalizată”. Facturile clienților cu consum mic s-ar putea dubla

PPC, care a preluat afacerea Enel din România, a lansat prima ofertă „liberalizată”. Facturile clienților cu consum mic s-ar putea dubla
scris 2 aug 2024

Facturile de energie ale clienților cu un consum lunar mai mic de 100 de KWh se vor dubla începând cu 1 aprilie 2025, odată cu reliberalizarea pieței, în ipoteza, puțin probabilă, în care Guvernul nu intervine cu un nou mecanism de reglementare și/sau subvenționare a prețului energiei, măcar pentru familiile cu venituri reduse. Deja existau pe piață oferte cu prețuri concurențiale care indicau această posibilitate, aveau doar un caracter indicativ, fiind valabile numai pe perioada aplicării plafonării/compensării de către guvern a prețului energiei.

Acum a apărut însă și prima ofertă care se întinde peste perioada de plafonare, cea a PPC, care recent a achiziționat business-ul de furnizare al Enel din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Hackerii au folosit imaginea Google pentru a răspândi malware prin reclamele companiei CITEȘTE ȘI Hackerii au folosit imaginea Google pentru a răspândi malware prin reclamele companiei

Prețul energiei active din oferta PPC, fără tarife de rețea și taxe,stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), este de 0,667 lei/kWh, cu tarif de injecție în rețea inclus, conform datelor analizate de Profit.ro.

Oferta este valabilă până la finalul acestei luni, iar prețul este fix pentru o perioadă contractuală de un an, ceea ce înseamnă că ea va acoperi atât perioada de până la 1 aprilie 2025, perioada în care se vor achita prețurile plafonate de stat (de 0,68 lei/kWh, 0,80 le1/kWh, respectiv 1,3 lei/kWh, în funcție de consumul lunar), cât și perioada aprilie-august 2025, când prețul va fi cel de 0,667 lei/kWh plus tarife și taxe, ceea ce va conduce la un preț final de 123 lei/MWh pentru un consumator din București de exemplu.

Șeful Shell: Criza energetică din Europa a luat sfârșit! CITEȘTE ȘI Șeful Shell: Criza energetică din Europa a luat sfârșit!

În restul țării, prețul va fi și mai ridicat, ca urmare a tarifelor de distribuție stabilite de ANRE, ajungând chiar și la 136 lei/MWh în Dâmbovița, Buzău sau Prahova.

Prețul oferit de PPC este aproximativ egal cu cel pe care îl achită în prezent clienții casnici cu un consum lunar de peste 300 MWh, potrivit plafonării impuse de guvern.

Un laborator spaniol sterilizează țânțarii CITEȘTE ȘI Un laborator spaniol sterilizează țânțarii

Raportat la costul de achiziție al furnizorilor oferta PPC nu este una ridicată. Plafonarea prețului la 0,68 lei/kWh implică un preț de achiziție de aproximativ 200 de lei/MWh, preț care nu există în piață.

PPC, care a preluat afacerea Enel din România, a lansat prima ofertă „liberalizată”. Facturile clienților cu consum mic s-ar putea dubla

Până și obligativitatea impusă producătorilor interni de a vinde energie furnizorilor cu clienți finali consumatori casnici sau CET-uri se situează la un nivel dublu, de 400 de lei/MWh.

Iar de pe piața pentru ziua următoare, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu peste o treime din consumul intern este într-o continuă majorare. În luna iunie, de exemplu, prețul mediu PZU a fost de 837,6 lei/MWh, de peste 4 ori mai mare ca cel implicat de plafonarea la 0,68 lei/KWh, și cu aproape o pătrime peste cel din oferta PPC.

FOTO Începe lărgirea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje CITEȘTE ȘI FOTO Începe lărgirea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje

De altfel, aceasta este și problema unui intervenționism masiv pe piețe. Guvernul nu numai că distruge mecanismele de piață, dar creează și așteptări nerealiste în rândul populației.

Plafonarea la 0,68 lei/MWh a fost făcută fără a lua în calcul evoluțiile pe termen lung ale prețurilor, în condițiile în care Europa a traversat o criză energetică, urmată apoi de declanșarea războiului din Ucraina, care a diminuat oferta de energie în regiune prin distrugerea de către Rusia a unor capacități de producție de 9 GW și a majorat cererea, Ucraina devenint un importator net considerabil de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
oferta
energie
ppc
liberalizare