Popescu, Cîțu, Dancă și Marinescu, însărcinați de Orban cu găsirea de soluții pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

Popescu, Cîțu, Dancă și Marinescu, însărcinați de Orban cu găsirea de soluții pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă
scris 15 iul 2020

Premierul Ludovic Orban a dispus constituirea unui Comitet de coordonare strategică pentru implementarea proiectului construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, după ruperea relațiilor cu fostul partener din cadrul proiectului, gigantul chinez de stat China General Nuclear Power Corporation.

Comitetul, cu statut de organ consultativ fără personalitate juridică, este format din ministrul Economiei, Virgil Popescu, care este și președinte al structurii, ministrul Finanțelor Florin Cîțu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu și Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Urmărește-ne și pe Google News

"Comitetul are ca obiective principale analiza, cristalizarea și fundamentarea deciziilor strategice și a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă", se arată în decizia lui Orban de înființare a Comitetului, care va înainta Guvernului informări și rapoarte cu privire la îndeplinirea obiectivelor "lunar sau ori de câte ori este necesar".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ringhel se listează astăzi pe SeedBlink CITEȘTE ȘI Ringhel se listează astăzi pe SeedBlink

Secretariatul tehnic al Comitetului va fi asigurat de către 4 reprezentanți ai Nuclearelectrica, desemnați de directorul general al companiei. Secretariatul se va ocupa cu întocmirea agendei întrunirilor Comitetului, pe baza propunerilor membrilor acestuia.

"La ședințele Comitetului pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai altor entități publice sau private care desfășoară activitate relevantă în domeniu", se mai menționează în documentul citat.

Orban a dispus și abrogarea deciziei din decembrie 2018 a fostului premier PSD Dăncilă, privind înființarea Grupului de lucru pentru negocierea proiectului de Acord interguvernamental România - Republica Populară Chineză privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă.

Grupul era condus de vicepremier, în calitate de președinte, fiind format din Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Consiliul Concurenței, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Nuclearelectrica nu era reprezentată în Grup.

Conglomeratul american 3M s-a asociat cu MIT pentru dezvoltarea un test rapid cu antigen pentru Covid-19 CITEȘTE ȘI Conglomeratul american 3M s-a asociat cu MIT pentru dezvoltarea un test rapid cu antigen pentru Covid-19

Luna trecută, AGA Nuclearelectrica (SNN), controlată de Ministerul Economiei, a decis ruperea relațiilor cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, partenerul SNN din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea portofoliului, că extinderea centralei Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din țări membre NATO sau ale Uniunii Europene.

În vara anului trecut, China General Nuclear Power (CGN), gigantul chinez de stat partener al Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a fost plasat de autoritățile americane pe o "listă neagră" cu companii despre care se consideră că acționează "împotriva securității naționale și intereselor de politică externă" ale SUA, cu circa o săptămână înaintea întâlnirii de la Casa Albă dintre Donald Trump și Klaus Iohannis. Motivul invocat a fost acela că CGN și subsidiarele sale "ar întreprinde sau favoriza demersuri de a obține tehnologii și materiale nucleare avansate ale SUA pentru a fi deturnate în scopuri militare în China".

Fostul secretar american al Energiei, Rick Perry, a răspuns "Da" atunci când a fost întrebat în primăvara anului 2019 dacă îl îngrijorează colaborarea României cu China în cadrul proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă de către un membru al Congresului SUA al cărui principal finanțator electoral este gigantul american al energiei Exelon Corp, cel mai mare operator de centrale nucleare din Statele Unite. CEO-ul Exelon Corp a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie anul trecut cu președintele Donald Trump pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare 3 si 4 cernavoda
china general nuclear power snn
nuclearelectrica fondul proprietatea