OMV Petrom, cel mai mare operator de benzinării pe piața din România, a inițiat anul trecut un proiect ce a avut ca scop utilizarea energiei solare în stațiile de distribuție carburanți, astfel că a instalat în câteva benzinării din țară panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 27 KW, se arată în Raportul de sustenabilitate pentru 2018 publicat pe site-ul companiei, care subliniază că societatea va continua implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și a celor de reducere a gazelor arse și ventilate.
Compania vrea totodată să reducă intensitatea de carbon a operațiunilor din OMV cu 19% până în 2025 (față de 2010) și să reducă intensitatea de carbon a portofoliului de produse din OMV cu 4% până în 2025 (comparativ cu 2010).
”Panouri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 27 KW, s-au instalat la stațiile OMV Cluj-Câmpia Turzii, OMV Constanța 1 și OMV București Milea. Echipamentele de refrigerare și aer condiționat primesc energie printr-un sistem hibrid de alimentare cu energie electrică, fie de la panourile fotovoltaice, fie de la rețeaua de energie electrică. Rezultatele au arătat o cotă de 40% a energiei solare din totalul energiei consumate până la finalul anului 2018. Pe lângă minimizarea impactului emisiilor GES (gaze cu efect de seră, n.r.) asupra mediului, proiectul contribuie și la reducerea de costuri”, se arată în raportul companiei, consultat de News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În afacerea retail,OMV Petrom a modernizat în 2018 sistemele de refrigerare și de aer condiționat prin instalarea de noi unități de condensare în 85 de stații de distribuție carburanți.
”Căldura generată din procesele de răcire s-a introdus în sistemul de încălzire, rezultând astfel o reducere a consumului de energie cu aproximativ 53% pentru fiecare unitate de condensare”, arată raportul.
În ceea ce privește centrala electrică cu ciclu combinat de 860 MW de la Brazi, aceasta funcționează cu echipamente de reducere a emisiilor, care o clasifică sub media Uniunii Europene în ceea ce privește emisiile de CO2. În 2018, producția a crescut cu 1,016 TWh, iar intensitatea GES a scăzut cu 0,9%. Centrala energetică din OMV Petrom City și-a mărit producția de energie termică și electrică cu 4,8% în 2018 față de 2017, conform necesităților de consum.
Totalul emisiilor GES directe a crescut cu aproximativ 13% în 2018 față de 2017, ajungând la valoarea a 4,5 milioane tone dioxid de carbon echivalent. Creșterea emisiilor GES directe a fost cauzată, în principal, de creșterea producției de electricitate la Centrala Electrică cu Ciclu Combinat de la Brazi.
Emisiile GES indirecte sunt cele aferente producerii de energie (electricitate și căldură) pe care o achiziționăm pentru operațiunile noastre. În 2018, emisiile GES indirecte au totalizat 79.834 tone CO2 echivalent. Creșterea emisiilor GES indirecte a fost cauzată, în principal, de o mai mare pondere a electricității cumpărate din totalul consumului de electricitate din OMV Petrom, care a fost relativ stabil comparativ cu 2017. Cu toate acestea, energia cumpărată a deținut o etichetă de CO2 verde mai mare comparativ cu anul anterior.
În plus, compania va contribui la realizarea obiectivelor strategice ale grupului OMV privind eficiența carbonului prin reducerea intensității de carbon a operațiunilor din OMV cu 19% până în 2025 (față de 2010) și va reduce intensitatea de carbon a portofoliului de produse din OMV cu 4% până în 2025 (comparativ cu 2010).
CITEȘTE ȘI FOTO Enel a inaugurat un magazin concept, la parterul noului sediu al companiei”OMV Petrom recunoaște că schimbările climatice reprezintă unul dintre cele mai importante obiective globale; recunoaște obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice și obiectivele UE privind schimbările climatice până în 2030. În plus, ca parte a strategiei noastre de mediu, susținem inițiativa Băncii Mondiale 'Zero gaze arse la faclă de rutină până în 2030' și, drept consecință, urmărim să reducem total gazele arse la faclăși evacuarea în atmosferă a gazelor asociate în timpul explorării de petrol până în 2030”, se arată în raport.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, eficiența energetică ar putea contribui cu aproximativ 40% prin reducerile de emisii necesare pentru ca încălzirea globală să se mențină sub 2° C.
Reprezentanții OMV Petrom spun că prin eficiență energetică compania poate atinge cele mai multe reduceri ale emisiilor de gaze. De la sectorul industrial până la nivel individual, accesul la tehnologii avansate creează oportunități uriașe de a obține câștiguri în următorii ani.
”Pe măsură ce cererea de energie a crescut, au sporit și preocupările legate de schimbările climatice și așteptările pentru o energie curată. În același timp, este foarte important să fie asigurat accesul la energia sigură prin costuri accesibile. Acum și în viitor. Credem că gazele naturale sunt parte a soluției care oferă acces la o energie mai curată și sustenabilă. Sunt de două ori mai curate decât cărbunele atunci când sunt utilizate pentru producerea de energie electrică, sunt accesibile și curate atunci când sunt utilizate pentru încălzire. În plus, o serie de soluții alternative pentru transport pot fi dezvoltate pe bază de gaze naturale, sporind accesibilitatea prețurilor și susținând obiectivele de energie curată. În contextul actual, în care gazele naturale reprezintă aproape jumătate din producția grupului OMV Petrom Upstream, precum și oportunitățile legate de descoperirile din Marea Neagră, OMV Petrom are provocarea de a răspunde cerințelor actuale și viitoare într-un mod curat și sustenabil”, a declarat Directorului General Executiv, Christina Verchere.
În 2018, costurile totale de mediu (reprezentând cheltuielile pentru protecția mediului, inclusiv amortizarea și investițiile de mediu pentru activele puse în funcțiune) s-au ridicat la 200,6 milioane euro (comparativ cu 179,5 milioane euro în 2017). Conform abordării EMA, investițiile de mediu pentru activele puse în funcțiune în 2018 au totalizat 59,4 milioane euro (față de 29,4 milioane euro în 2017).
CITEȘTE ȘI FOTO ENEL investește pentru ca o pătrime din clienții săi să aibă contoare inteligente până la finalul acestui an. Lista cu localitățile vizate”În 2018, am plătit amenzi și penalități în valoare de 0,090 milioane euro (2017: 0,076 milioane euro)”, mai informează raportul.
Aceste sancțiuni au fost o consecință a incidentelor de mediu, inclusiv a deversărilor și a depășirii valorilor limită a eliminării poluanților în mediu.
”Scurgerile de hidrocarburi reprezintă un aspect important de mediu pentru industria noastră. Ne concentrăm eforturile în vederea consolidării infrastructurii pentru a reduce anual numărul de scurgeri. În 2018, am avut două scurgeri semnificative de țiței din cauza coroziunii conductelor. Numărul total de scurgeri a scăzut la 2.164 (2017: 2.375; 2016: 2.105). Volumul total al scurgerilor de hidrocarburi a scăzut la 35.442 de litri (2017: 51.490 de litri; 2016: 97.590 de litri)”, spun autorii raportului.
Scurgerile au fost cauzate, în principal, de coroziunea infrastructurii vechi.
Principalele categorii de deșeuri generate sunt solide și lichide, incluzând șlamul petrolier, substanțele chimice uzate, catalizatorii uzați și deșeurile din demolări.
”În 2018, am continuat să implementăm Planurile de Prevenire și Reducere a Deșeurilor în toate operațiunile. Cantitatea totală de deșeuri generată în 2018 a fost 430.431 tone (2017: 367.205 tone, 2016: 812.360 tone). Comparativ cu 2017, aceasta a crescut cu 17% pe fondul creșterii cantității de deșeuri din demolări, precum și al cantității de sol bioremediat. Am reciclat / recuperat 46% din cantitatea totală de deșeuri generată în întregul an”, se mai arată în document.
Deșeurile periculoase au inclus, în principal, șlam petrolier și sol contaminat din abandonarea sondelor și facilităților în Upstream, iar deșeurile nepericuloase au inclus deșeuri metalice și beton curat din activitățile de demolare.
În 2018, din cantitatea de sol contaminat tratat în instalațiile de bioremediere, 89% a reprezentat sol bioremediat curat, care a fost utilizat ca material de umplutură, și 11% a reprezentat sol necontaminat, care a fost depozitat.
OMV Aktiengesellschaft, societatea holding a Grupului OMV și una dintre cele mai mari societăți industriale cotate la bursă din Austria, deține o cotă de 51,01% în OMV Petrom. Statul român (prin intermediul Ministerului Energiei) deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea S.A. deține 9,99%, în timp ce 18,35% reprezintă acțiunile liber tranzacționabile din categoria Premium a Bursei de Valori București și certificate globale de depozit din categoria Standard de la Bursa de Valori din Londra.