Planul de relansare a economiei: Romgaz, OMV Petrom și polonezii de la PGNiG pregătesc oferta finală de preluare a participației ExxonMobil la Neptun Deep

Planul de relansare a economiei: Romgaz, OMV Petrom și polonezii de la PGNiG pregătesc oferta finală de preluare a participației ExxonMobil la Neptun Deep
scris 1 iul 2020

Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz, alături de principalul său concurent local, OMV Petrom, și de gigantul petrolier polonez de stat PGNiG, negociază în prezent prezentarea unei oferte finale comune de preluare a participației de 50% din perimetrul offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep de la americanii de la ExxonMobil, se afirmă în planul național de investiții și relansare economică elaborat de Guvernul PNL Orban, analizat de Profit.ro și care va fi prezentat astăzi oficial în prezența președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit sursei citate, în condițiile în care ExxonMobil intenționează să renunțe la participația sa de 50% la proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, la care este partener cu OMV Petrom, Romgaz este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până în prezent s-a semnat un acord de intrare în consorțiu (JBA) alături de OMV Petrom SA și PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuții și negocieri în cadrul consorțiului pentru evaluarea și stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil", se arată în document.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Ford Craiova renunță la o treime dintre angajații cu un contract pe perioadă determinată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ford Craiova renunță la o treime dintre angajații cu un contract pe perioadă determinată

Luna aceasta, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, declara la Profit TV că negocierile cu Exxon sunt blocate.

"Negocierile au fost blocate până la începutul anului viitor cu Exxon Mobil. Romgaz vizează în continuare 20% din Neptun Deep. Nu neapărat că Exxon nu vrea să vândă, ci fiecare gigant își reevaluează propriile strategii, în contextul pandemiei. De asemenea, nici Guvernul și nici Parlamentul nu stau cu mâinile în sân, ci se lucrează la Legea offshore, care ar putea armoniza interesele din acest punct de vedere", spunea Volintiru.

În februarie a intrat în vigoare o OUG prin care, invocându-se legislația UE, se conferă Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională. Ordonanța a fost adoptată după ce, în ianuarie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de Guvern pentru transferul licenței.

Mesajul ministrului a fost transmis într-un context în care, conform unor surse, rușii de la Lukoil ar fi cerut și obținut acces la camera de date a OMV Petrom, partenerii americanilor la concesiune

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz neptun deep
exxonmobil neptun deep
gaze naturale marea neagra
legea offshore