Cotațiile petrolului se apreciază puternic marți, recuperând pierderile abrupte consemnate în prima zi a săptămânii, pe fondul așteptărilor privind creșterea cererii de petrol din partea Chinei.
Banca centrală chineză a redus rata dobânzii la creditele pe termen scurt pentru prima dată în ultimele 10 luni, în încercarea de a stimula redresarea economică ezitantă post-pandemie. Mutarea este așteptată să impulsioneze cererea de țiței, scrie Reuters.
În jurul orei 19:15 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 74,19 dolari/baril pe bursa ICE Futures de la Londra, în creștere cu 3,3% față de referința de luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La New York, țițeiul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 69,33 dolari/baril, de asemenea în urcare cu 3,3% față de referință.
Prețurile petrolului au scăzut cu până la 3,7% luni, în parte din cauza îngrijorărilor legate de economia chineză, după date economice dezamăgitoare publicate săptămâna trecută.
"Piața arată o revenire față de ieri. Luni s-a exagerat cu pesimismul și tristețea", a comentat Phil Flynn, analist la Price Futures group.
Acțiunile, care se tranzacționează adesea în tandem cu petrolul, consemnau aprecieri de până la 0,6% la ora menționată, inclusiv pe fondul estimărilor că Fed va lua pauză de la majorarea ratelor dobânzilor la ședința de politică monetară ce se va încheia mâine.
Inflația din SUA a încetinit, luna trecută, la minimul ultimilor peste doi ani, evoluție ce ar putea oferi băncii centrale suficient spațiu de manevră pentru a pune pauză actualului ciclu de înăsprire monetară.
Analiștii estimează că Fed va păstra dobânda-cheie în intervalul 5-5,25%, dar că va lăsa ușa deschisă pentru creșteri viitoare, deoarece perspectivele privind inflația și piața muncii rămân incerte, iar banca centrală este încă departe de a-și îndeplini dublul mandat de ocupare deplină a forței de muncă și prețuri stabile.