OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România, a anunțat descoperirea de noi resurse de țiței și gaze naturale în regiunile Oltenia și Muntenia, din sudul României, în urma unei investiții într-o campanie de explorare de aproximativ 20 milioane euro. Zăcământul din zona Verguleasa (Oltenia) este cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii.
Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane barili echivalent petrol (bep) resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.
Descoperirile au fost făcute pe perimetre pentru care compania a solicitat prelungirea cu 15 ani a duratei concesiunii, Guvernul amânând recent de 2 ori consecutiv luarea unei decizii în acest sens.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Profitul celui mai mare furnizor și distribuitor de gaze din România a explodat. Compania: A provenit 73% din ″circumstanțe excepționale″; deficit de cash, situația rămâne tensionatăForajul de explorare și testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.
„Romania produce țiței și gaze de peste 150 de ani, iar în aceste condiții identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției noastre și la continuitatea furnizării unor produse esențiale pentru economie”, susține Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție.
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției.
O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu și au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."După cum a relatat Profit.ro, pe 24 mai, Guvernul a amânat din nou o decizie privind extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru 9 perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom începând cu 1997. Proiectul de hotărâre de aprobare a actului adițional nr. 5 la acordul petrolier de concesionare a celor 9 perimetre, prin care concesiunea ar fi prelungită cu 15 ani, s-a aflat pe ordinea de zi a ședințelor de guvern din 17 și 24 mai, însă fără a fi adoptat.
La prima amânare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a explicat că ″decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut″. Ulterior nu a mai fost oferită nicio explicație.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul premier italian Silvio Berlusconi a încetat din viață. Născut pentru celebritate și scandal: De la cântăreț, la om de afaceri miliardar și politician care a condus patru guverneAcordul are ca obiect perimetrele petroliere Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu (toate onshore) și Istria (offshore). OMV Petrom a solicitat prelungirea perioadei de concesiune cu 15 ani, până în septembrie 2042. În absența unei decizii în acest sens, concesiunea expiră în 2027. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.
La finalul lunii trecute, președintele interimar al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Gal, și-a dat demisia din funcție, el păstrându-și poziția de director general al Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul Agenției.