Petrolul a crescut vineri, înregistrând a doua creștere anuală consecutivă, într-un an volatil, marcat de rezervele reduse din cauza războiului din Ucraina și de slăbirea cererii din partea principalului importator mondial de țiței, China.
Urmărește-ne și pe Google News
Petrolul a urcat în martie, referința globală Brent ajungând la 139,13 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, după ce invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorări legate de aprovizionare. Prețurile au dat rapid înapoi în a doua jumătate a anului 2022 din cauza îngrijorărilor legate de recesiunea globală.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat
"A fost un an ieșit din comun pentru piețele de mărfuri, riscurile legate de aprovizionare ducând la o volatilitate crescută și prețuri ridicat. Anul viitor va fi un alt an de incertitudine, cu multă volatilitate", a declarat Ewa Manthey, analist la ING, potrivit Reuters.
Vineri, petrolul Brent a crescut cu 0,4%, la 83,78 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a avut un avans similar, la 78,71 dolari.
Pentru anul 2022, Brent a avut un plus de 8%, după un salt de 50% în 2021. Țițeiul american a urcat cu 4,6% în 2022, după ce anul precedent a înregistrat un avans de 55%. Ambele repere au scăzut în 2020, pe măsură ce pandemia a afectat cererea.
"Investitorii intră în 2023 cu precauție, pregătiți pentru mai multe creșteri de dobânzi și se așteaptă la recesiuni în întreaga lume", a declarat Craig Erlam, analist la casa de brokeraj OANDA.
"În timp ce o creștere a călătoriilor de sărbători și interzicerea de către Rusia a vânzărilor de țiței și produse petroliere sunt factori de susținere pentru prețuri, restrângerea ofertei va fi compensată de scăderea consumului din cauza deteriorării mediului economic anul viitor", a adaugat analistul Leon Li de la CMC Markets.