Peste 300 de milioane de lei investiți până în 2024 de unii distribuitori în vederea recuperării întârzierilor la instalarea de contoare inteligente

Peste 300 de milioane de lei investiți până în 2024 de unii distribuitori în vederea recuperării întârzierilor la instalarea de contoare inteligente
scris 9 feb 2022

Mai mulți operatori de distribuție de energie electrică nu și-ar fi îndeplinit obiectivele asumate de instalare de contoare inteligente în ultimii 3 ani, susține Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) , care a aprobat o redistribuție anuală a numărului de utilizatori pe care aceștia sunt obligați să-i integreze în sistemele de măsurare inteligentă.

Conform instituției, Distribuție Energie Oltenia (parte a CEZ Group), Delgaz Grid și cele trei companii de distribuție ale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord) ar fi raportat nerealizări semnificative în ultimii ani, în 2019, de exemplu, prima companie și cei doi distribuitori din Transilvania ai Electrica raportând un grad de realizare de 0%.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2020, cel mai mare grad de implementare a contoarelor smart l-a raportat Distribuție Energie Oltenia (de 59%), Transilvania SUd și Delgaz Grid îndeplinindu-și angajamente asumate pentru acest an în proporție de doar 2%, respectiv 6%, mai susține sursa citată.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

„Au fost raportate nerealizări și în anul 2021”, susține ANRE, care enumeră printre cauze „imposibilitatea asigurării bazei materiale cauzată de anularea unor licitații sau lipsa de ofertanți pentru licitațiile inițiate și restricțiile impuse pe durata stării de urgență și a stărilor de alertă instituite din cauza pandemiei de Covid-19”.

Peste 300 de milioane de lei investiți până în 2024 de unii distribuitori în vederea recuperării întârzierilor la instalarea de contoare inteligente

ANRE a primit din partea operatorilor de distribuție respectivi propuneri de modificare a calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă.

Instituția a solicitat ca la întocmirea propunerilor de modificare a calendarului să se aibă în vedere ca noile costuri unitare medii anuale să nu depășească nivelul costurilor medii anuale din vechiul calendar, iar valoarea anuală a investițiilor cu implementarea aferente calendarului să fie corelată cu valoarea anuală totală a investițiilor aferente perioadei de reglementare curente și cu planurile de investiții aferente anului 2021.

Bulgaria a vândut gaze României. Scandal la Sofia CITEȘTE ȘI Bulgaria a vândut gaze României. Scandal la Sofia

Astfel, Distribuție Energie Oltenia propune ca până în 2024 să ajungă la aceeași pondere de 28% din utilizatori conectați la sistemele de măsurare inteligente (de la 5,6% la finalul lui 2021, față de 13% programat) conform programării inițiale, urmând a investi în următorii 3 ani aproximativ 72 milioane de lei din fonduri proprii și 1,4 milioane lei contribuții financiare.

Delgaz Grid vrea ca până la finalul anului 2024 să ajungă la o cotă de 33% (față de 35% conform programări inițiale) de la una de 22% la finalul anului 2021, investind în acest sens 51,5 milioane lei din fonduri proprii și 2 milioane lei din fonduri externe.

În cazul celor trei zone de distribuție ale Electrica, la finalul lui 2021 doar 5% (Muntenia Nord), 7% (Transilvania Nord) și 4% (Transilvania Sud) din utilizatori erau conectați la sistemele de măsura inteligentă.

Pentru a ajunge în 2024 la procente de aproximativ 20% în toate aceste zone, Electrica se angajează să investească în următorii 3 ani 55 milioane lei (Muntenia Nord), 56 milioane lei (Transilvania Nord) și 71,5 milioane lei (Transilvania Sud). În total peste 182 milioane lei.

Potrivit ANRE, implementarea pe scară largă a Sistemelor de măsurare inteligentă va îmbunătățirea eficienței utilizării energiei electrice de către clienții finali (prin modificarea comportamentului de consum bazat pe posibilitatea consultării istoricului consumului realizat, corelat cu accesul la sisteme de tarifare pe paliere orare și nivelurile consumului de energie electrică) și va optimiza și eficientiza activitățile operaționale desfășurate de către operatorii de distribuție a energiei electrice cu efecte în reducerea costurilor aferente.

Totodată, va îmbunătăți planificarea investițiilor cu efecte pozitive în utilizarea resurselor financiare de către agenții economici din domeniul energiei electrice, cu posibile efecte în scăderea costurilor de finanțare și va dinamiza competiția pe piața serviciilor de furnizare a energiei electrice cu posibile efecte pozitive la clienții finali;

Aceste sisteme ar putea permite și aplatizarea curbei de consum cu efecte economice pozitive rezultate din planificarea necesarului de capacități de rezervă, scăderea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră, scăderea costurilor cu echilibrarea și scăderea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice.

Nu în ultimul rând, aceste sisteme încurajează extinderea micii producții distribuite din surse regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
smart mete3rs
contoare inteligente
invcestiții
anre