Camera Deputaților a adoptat, marți, OUG 61/2017 care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 61/2017 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acțiuni deținute de către statul român la societățile producătoare de agent termic la unitățile administrației publice locale în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost adoptată cu 218 voturi "pentru", 44 "împotrivă" și trei abțineri.
La finalul lunii iunie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și-a dat acordul de principiu pentru achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de Ministerul Energiei și de compania de stat Romgaz, controlată de minister, la ELCEN. Ministerul Energiei deține 97,5% din capitalul ELCEN, iar Romgaz – restul de 2,5%.
Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preț total de 715,83 milioane lei. Declarații similare fuseseră făcute anterior și de reprezentanți ai Guvernului.
Tot Firea spunea la finalul lunii iunie că prețul de cumpărare va fi plătit de bugetul local al Capitalei în rate, eșalonate pe 5 ani. Guvernul nu este însă la fel de generos și vrea ca ratele să se poată întinde pe o perioadă de cel mult 3 ani. Mai mult, în caz de plată eșalonată, Primăria Capitalei va trebui să dea un avans de 30% din prețul total. În varianta vânzării integrale a ELCEN la valoarea nominală a acțiunilor, asta ar însemna o obligație de plată imediată pentru Primărie de circa 214,7 milioane lei.