Raportul de adoptare a OUG 64, prin care producătorii erau obligați să tranzacționeze minim 70% din producția de gaze pe OPCOM, care obținea statutul de monopol în detrimentul Bursei Române de Mărfuri, a fost retrimis pentru a doua oară de plenul Camerei Deputaților spre refacere la Comisia de Industrii.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Marți, plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, ar fi trebuit să voteze raportul suplimentar al Comisiei de industrii asupra proiectului de lege de adoptare a Ordonanței de Urgență 64/2016 privind liberalizarea prețurilor la gaze la producători. Deputații au decis însă, în unanimitate, retrimiterea raportului către comisia de specialitate, la propunerea grupului parlamentar al PNL, în vederea refacerii în termen de două săptămâni. Liberalii și-au justificat solicitarea de retrimitere la Comisie prin faptul că nu poate fi stabilit prin lege ca un singur operator (OPCOM) să poată tranzacționa gaz în România.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Liberalii au invocat, totodată, și scrisoarea Comisarului european pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete, adresată președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care oficialul european atenționează asupra pericolului ca România să fie supusă unei proceduri de infringement în cazul în care proiectul este adoptat în această formă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat recent că membrii comisiei parlamentare au decis că OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”.
Pentru o astfel de decizie este însă nevoie de avizul plenului Camerei Deputaților, iar acesta a decis astăzi ca proiectul să fie retrimis la comisie.
Bursa Română de Mărfuri a lansat mai multe apeluri către Parlament să evite o tulburare majoră a activității economice într-un domeniu vital de activitate, cel al tranzacționării gazelor, arătând, printre altele, că proiectul de act normativ aduce atingeri grave nu numai dreptului de proprietate și de liberă initiațivă, dar și unor obiective și proiecte economice fundamentale ale României, precum și ale ordinei și normelor UE.
Poziții similare au formulat și Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), și Romanian Black Sea Titleholders Association – RBSTA (Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră).
Și Comisia Europeană a transmis că nu este de acord cu tranzacționarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, amenințând România cu procedura de infringement.