Operatorul centralei Cernavodă, către stat: Nu avem bani de dividende suplimentare. Cu o nuanță ironică

Operatorul centralei Cernavodă, către stat: Nu avem bani de dividende suplimentare. Cu o nuanță ironică
scris 13 mai 2019

Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă controlat de statul român prin Ministerul Energiei, a transmis acționarului majoritar că societatea nu are bani pentru a distribui dividende suplimentare anul acesta, în conformitate cu celebra și controversata OUG nr. 114/2018, adoptată anul trecut.

În mod ironic, nota prin care Nuclearelectrica (SNN) informează statul cu privire la acest aspect este semnată chiar de către secretarul de stat din Ministerul Energiei Iulian Robert Tudorache, care este și președintele Consiliului de Administrație al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

OUG nr. 114/2018 prevede că societățile de stat sunt obligate să distribuie anul acesta sub formă de dividende un procent de 35% din sumele repartizate la alte rezerve, regăsite în conturile de disponibilități bănești existente în casă și conturi la bănci, precum și cele aferente investițiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 și care la aceeași dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare.

Le Monde: Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța CITEȘTE ȘI Le Monde: Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța

"La data de 31 decembrie 2018, SNN are în contul “Alte rezerve - surse proprii de finanțare” suma de 29.839.515 lei, reprezentând partea din profit repartizată în anii anteriori la “alte rezerve - surse proprii de finanțare”. Totodată, la data de 31.12.2018 societatea are încheiate contracte aferente investițiilor ce urmează a fi executate în anul 2019 în valoare totală de peste 130 milioane lei. Această sumă depășește de peste 4 ori valoarea din contul “Alte rezerve - surse proprii de finanțare”. Avâand în vedere considerentele indicate mai sus, Consiliul de Administrație informează Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor despre faptul că societatea nu poate distribui dividende suplimentare conform art. 43 din OUG nr. 114/2018", a transmis Nuclearelectrica.

AGA Nuclearelectrica din 23 aprilie a decis distribuirea sub formă de dividende brute a sumei de 378,91 milioane lei, reprezentând 97,02% din profitul net de 390,54 milioane lei pe 2018 prins în raportarea anuală preliminară publicată în februarie. Acționarul majoritar Ministerul Energiei ar urma să încaseze 312,58 milioane lei.

Acționarul minoritar Fondul Proprietatea a cerut ca SNN să distribuie și dividende suplimentare în valoare totală de 438,6 milioane lei, însă propunerea a fost respinsă la vot.

SUA confiscă un cargobot nord-coreean folosit în transportul de cărbune, suspectat de încălcarea sancțiunilor impuse Phenianului CITEȘTE ȘI SUA confiscă un cargobot nord-coreean folosit în transportul de cărbune, suspectat de încălcarea sancțiunilor impuse Phenianului

Potrivit Legii bugetului de stat pe 2019, statul român a încasat în 2018 venituri din dividende de la companiile la care este acționar în sumă totală de 7,11 miliarde lei, în creștere cu 32% față de 2017, și estimează pentru anul în curs încasări din această sursă în scădere doar ușoară, la 6,83 miliarde lei.

În martie, la un eveniment pe teme energetice, directorul financiar al Nuclearelectrica, Adrian Dumitriu, a declarat, adresându-se ministrului Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, prezent la conferință, că operatorul centralei nucleare de la Cernavodă avea în conturi, la finalul anului trecut, suma de 1,6 miliarde lei, din care a constituit depozite cu dobândă mai mare decât cea a împrumuturilor contractate de companie.

"Ce vreau să subliniez e că Nuclearelectrica, după distribuirea de dividende suplimentare din 2018, nu mai are bani de dividende suplimentare. Din acest moment noi am intrat în pregătirea retehnologizării Unității 1. (...)", a explicat Dumitriu, la care Teodorovici i-a răspuns că "Vă dau eu dobândă la banii ăia. Fiind acolo, scopul principal este să aveți bani de investiții și mai ales pentru reactoarele 3 și 4", promițând inclusiv că se va ocupa de implementarea cât mai rapidă a noului mecanism de sprijin pentru producătorii de energie cu emisii reduse de carbon avut în vedere de Ministerul Energiei, constând în așa-numitele contracte pentru diferență, care ar urma să fie aplicat și la proiectul noilor reactoare de la Cernavodă

Chris Hughes, cofondator al Facebook, crede că Guvernul american ar trebui să dezasambleze platforma social media CITEȘTE ȘI Chris Hughes, cofondator al Facebook, crede că Guvernul american ar trebui să dezasambleze platforma social media

Foarte recent, Nuclearelectrica și gigantul chinez de stat China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat în cadru oficial acordul preliminar cu privire la continuarea proiectului construirii și operării reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă.

De asemenea, anul acesta, SNN a început procedura de achiziție de servicii de inginerie pentru elaborarea unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor și componentelor Unității 1 a centralei, în vederea operării pe termen lung a acesteia, studiu necesar procesului de retehnologizare a reactorului, care ar trebui să înceapă către finalul anului 2026 și care presupune o investiție de până la 1,5 miliarde euro.

În 2018, Nuclearelectrica a plătit dividende brute în valoare totală de peste 756 milioane lei. Cel mai mare acționar al companiei este Ministerul Energiei, cu peste 82% din capital, care a încasat circa 620 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn
retehnologizare reactorul 1 cernavoda
proiect unitatile 3 si 4 cernavoda
companii de stat
dividende
dividende companii de stat
dividende suplimentare companii de stat
ministerul energiei