OPEC a transmis Uniunii Europene că nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei

OPEC a transmis Uniunii Europene că nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei
scris 12 apr 2022

OPEC a transmis Uniunii Europene că sancțiunile actuale și viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave șocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume și a semnalat că nu va pompa mai mult țiței, transmite Reuters.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuții la Viena cu reprezentanți ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, pe fondul solicitărilor grupului de a crește producția și pe măsură ce UE ia în considerare potențiale sancțiuni pentru petrolul rusesc, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dacia Bigster, pe care românii l-au putut vedea doar în imagini filmate și fotografii, apare în premieră CITEȘTE ȘI FOTO Dacia Bigster, pe care românii l-au putut vedea doar în imagini filmate și fotografii, apare în premieră
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile rusești de petrol și alte lichide asociate, ca urmare a sancțiunilor actuale și viitoare sau a altor acțiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, conform unei copii a discursul său văzut de Reuters.

”Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere în volume de această magnitudine”.

Uniunea Europeană și-a reiterat apelul în cadrul reuniunii pentru țările producătoare de petrol să analizeze dacă pot crește livrările pentru a ajuta la reducerea prețurilor la petrol, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

Reprezentanții UE au subliniat, de asemenea, că OPEC are responsabilitatea de a asigura echilibrul piețelor petrolului, a spus oficialul.

OPEC a rezistat apelurilor din partea Statelor Unite și Agenției Internaționale pentru Energie de a pompa mai mult țiței pentru a reduce prețurile, care au atins luna trecută un vârf al ultimilor 14 ani, după ce Washingtonul și Bruxelles-ul au impus sancțiuni Moscovei în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În cadrul întâlnirii cu OPEC, UE a spus că OPEC ar putea furniza mai multă producție din capacitatea sa neutilizată, potrivit unui document al OPEC văzut de Reuters.

Totuși, Barkindo a spus că actuala piață extrem de volatilă este rezultatul ”factorilor nefundamentali”, în afara controlului OPEC, într-un semnal că grupul nu va pompa mai mult petrol.

OPEC+, care este formată din OPEC și alți producători, inclusiv Rusia, va crește producția cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în mai, ca parte a unei reduceri treptate a restricțiilor de producție introduse în perioada cea mai gravă a pandemiei de Covid-19.

Reuniunea UE-OPEC de luni după-amiază a fost cea mai recentă dintr-un dialog lansat între cele două părți în 2005.

Petrolul rusesc a fost exclus de la sancțiunile UE până acum. Dar după ce blocul de 27 de țări a convenit săptămâna trecută să sancționeze cărbunele rusesc - primul măsură care țintește aprovizionarea cu energie - unii oficiali înalți ai UE au spus că petrolul ar putea fi următorul.

Comisia Europeană elaborează propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, au declarat luni miniștrii de Externe din Irlanda, Lituania și Țările de Jos, la o reuniune a miniștrilor de Externe ai UE la Luxemburg, deși nu a existat un acord de interzicere a țițeiului rusesc.

Australia, Canada și Statele Unite, care depind mai puțin de livrările de energia ale Rusiei decât Europa, au interzis deja achizițiile de petrol rusesc.

Țările UE sunt împărțite dacă să le urmeze exemplul, având în vedere dependența lor mai mare și potențialul ca această mișcare să crească prețurile energiei deja ridicate din Europa.

UE se așteaptă ca utilizarea petrolului să scadă cu 30% până în 2030, față de nivelurile din 2015, în conformitate cu politicile sale planificate de combatere a schimbărilor climatice - d

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol