OPEC a menținut prognoza de creștere a cererii de petrol pentru 2024, în pofida datelor sub așteptări din T1

OPEC a menținut prognoza de creștere a cererii de petrol pentru 2024, în pofida datelor sub așteptări din T1
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

OPEC a menținut la previziunile sale de creștere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, în ciuda utilizării mai mici decât se aștepta în primul trimestru, afirmând că turismul și călătoriile vor susține consumul în a doua jumătate a anului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a declarat în raportul său lunar că cererea mondială de petrol va crește cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024 și cu 1,85 milioane barili pe zi în 2025, scrie News.ro.

Europenii negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina CITEȘTE ȘI Europenii negociază continuarea livrărilor de gaze printr-o importantă conductă care leagă Rusia de Ucraina

Ambele prognoze au rămas neschimbate față de luna trecută.

Raportul OPEC este cel mai recent care semnalează condiții bune ale pieței petroliere în a doua jumătate a anului.

Prețul petrolului a crescut luni cu 3%, după ce Goldman Sachs a declarat că cererea de transport va împinge piața într-un deficit al treilea trimestru.

OPEC a declarat că o creștere economică globală constantă a continuat în prima jumătate a anului 2024 și estimează că cererea mondială de petrol va crește cu 2,3 ​​milioane bpd în a doua jumătate a anului.

”La nivel global, sectorul serviciilor menține un impuls stabil. Se estimează că va fi principalul contributor la dinamica creșterii economice în a doua jumătate a anului 2024, susținută în special de călătorii și turism, cu un impact pozitiv în consecință asupra cererii de petrol”, a spus OPEC.

OPEC+, care grupează OPEC și aliați precum Rusia, a implementat o serie de reduceri de producție de la sfârșitul anului 2022, pentru a sprijini piața.

Grupul a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai recentă reducere a producției, de 2,2 milioane bpd, până la sfârșitul lunii septembrie și să o elimine treptat din octombrie.

FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring

Prețul petrolul a fost constant după ce a fost publicat raportul OPEC, țițeiul Brent scăzând ușor, la 81 de dolari pe baril.

Agenția Internațională pentru Energie, care reprezintă țările industrializate, se așteaptă la o creștere a cererii mult mai mică decât OPEC, de 1,1 milioane de barili pe zi, și urmează să furnizeze miercuri o actualizare a opiniilor sale.

Goldman Sachs a declarat că cererea solidă de transport în vară va împinge piața petrolului într-un deficit în al treilea trimestru de 1,3 milioane bpd.

Cifrele din raportul OPEC implică un decalaj și mai mare între cerere și ofertă.

OPEC estimează că cererea de țiței al OPEC+, sau țiței de la OPEC plus țările aliate care lucrează cu acesta, va ajunge la 43,6 milioane bpd în al treilea trimestru, mult mai mult decât pompează grupul în prezent, potrivit raportului.

Grupul OPEC+ a pompat 40,92 milioane bpd în mai, se arată în raport, citând cifre din surse secundare. Aceasta a marcat o scădere de 123.000 bpd față de aprilie, scăderile din Rusia și Kazahstan compensând creșterile din Nigeria și producătorii africani mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol