OPEC+, care include producătorii din cadrul OPEC și și alte state aliante, între care și Rusia, a convenit duminică să mențină cursul politicii sale de reducere a producției, înainte de intrarea în vigoare a unei interdicții a țițeiului rusesc din partea Uniunii Europene, transmite CNBC, citat de News.ro.
Producătorii OPEC și non-OPEC, un grup de 23 de țări producătoare de petrol cunoscut sub numele de OPEC+, au decis să rămână la politica lor existentă de reducere a producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, sau cu aproximativ 2% din cererea mondială, din noiembrie 2022 și până la sfârșitul anului 2023.
Analiștii din domeniul energiei se așteptau ca OPEC+ să ia în considerare noi reduceri de producție care să susțină prețurile înainte de o posibilă lovitură dublă adusă veniturilor petroliere ale Rusiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Uniunea Europeană este gata să interzică de luni toate importurile de țiței rusești transportate pe mare, în timp ce SUA și alți membri ai G7 vor impune un plafon de preț pentru petrolul pe care Rusia îl vinde țărilor din întreaga lume.
Kremlinul a avertizat anterior că orice încercare de a impune un plafon de preț petrolului rusesc va cauza mai mult rău decât bine.
Prețurile petrolului au scăzut sub 90 de dolari pe baril, de la peste 120 de dolari la începutul lunii iunie, înainte de sancțiunile potențial perturbatoare asupra petrolului rusesc, slăbirea cererii de țiței din China și temerile crescânde de recesiune.
Condusă de Arabia Saudită și Rusia, OPEC+ a convenit la începutul lunii octombrie să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, începând din noiembrie. Măsura a venit în ciuda solicitărilor din partea SUA pentru ca grupul să pompeze mai mult petrol pentru a scădea prețurile combustibililor și a ajuta economia globală.