OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, va lansa în 2022 o largă campanie seismică în platoul continental și în zona economică offshore ale Georgiei, campanie estimată la o valoare de 30 milioane de dolari.
La mijlocul anului trecut, Profit.ro anunța că OMV Petrom va explora zăcămintele de petrol și gaze din apele teritoriale georgiene din Marea Neagră, câștigând în acest sens o licitație pentru licența blocului II Marea Neagră din Georgia. La acea dată, nici costurile de foraj, nici cele de explorare, nu erau cunoscute.
Acum, OMV Petrom se pregătește “pentru campania seismică din 2022” în perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăTotodată, în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria, compania se află în stadiul procesării “datelor seismice în vederea maturării de viitoare sonde candidate pentru foraj”.
În aprilie, Georgia a semnat un acord de partajare a producției cu OMV Petrom. Potrivit documentului, compania română a pregătit un plan de activități pe 7 ani în Georgia.
Perimetrul de explorare II offshore din Georgia acoperă o suprafață totală de 5.282 de kilometri pătrați.
CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în onlineOMV Petrom a fost selectată drept câștigătoare a licitației internaționale deschise, organizată de Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore.
OMV Petrom este implicată în operațiuni și în alte regiuni din Marea Neagră. Profit.ro a anunțat că OMV Petrom a plătit pe participația de 42,86% din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria, deținută de principalul acționar, OMV, 181 milioane de lei, cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mult decât suma anunțată inițial, de 27 milioane de euro (131 milioane lei).
Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție în Marea Neagră a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (perimetrul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil (care recent s-a înțeles cu Romgaz pentru vânzarea participației sale în proiect pentru 1,07 miliarde de dolari) în apele de mare adâncime (Neptun Deep).