OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, și-a dublat anul trecut valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu traderul de profil de la Viena din grupul-mamă austriac, OMV Gas Marketing&Trading GmbH, de la 425 milioane lei în 2020 la peste 963 milioane lei în 2021, arată raportările companiei românești. Valoarea a fost mai mare cu 87% și decât cea a achizițiilor de la compania de trading vieneză din 2019, de dinainte de pandemia COVID-19, care s-a cifrat la 516 milioane lei, după ce în 2018 fusese de 246 milioane lei.
În același timp, vânzările OMV Petrom către OMV Gas Marketing&Trading GmbH s-au majorat cu mai puțin de 20% în 2021, de la 334 la 400 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, OMV Petrom a cumpărat anul trecut de la traderul vienez din grupul OMV atât gaze naturale, cât și certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).
În perioada februarie 2021-ianuarie 2022, Petrom a cumpărat gaze în valoare de peste 685 milioane lei de la OMV Gas Marketing&Trading GmbH. Vânzările de gaze ale OMV Petrom către traderul austriac, în același interval, s-au cifrat la circa 491 milioane lei.
Structura pe luni a tranzacțiilor, publicată de companie, arată că, în fiecare lună a intervalului menționat, s-a perfectat câte un deal de cumpărare și unul de vânzare. Cu două excepții (februarie și iulie 2021), în toate celelalte luni, valoarea cumpărărilor OMV Petrom de la traderul vienez a fost mai mare decât cea a vânzărilor. Compania nu publică prețurile și cantitățile aferente tranzacțiilor raportate.
Doar luna trecută, ianuarie 2022, producătorul român a achiziționat de la OMV Gas Marketing&Trading GmbH gaze de 136,2 milioane lei și i-a vândut de 92,8 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Noi magazine Mega Image amendate de ANPCOMV Petrom a cumpărat certificate CO2 de peste 401 milioane lei de la traderul austriac în perioada februarie 2021 – februarie 2022, din care 380,7 milioane lei a reprezentat valoarea unei singure tranzacții, derulată în decembrie anul trecut.
Pe lângă majorarea galopantă de anul trecut a cotațiilor la gaze și certificate CO2 pe piețele angro din întreaga Europă, o altă posibilă explicație a dublării valorii tranzacțiilor de cumpărare încheiate de producătorul român cu traderul austriac afiliat poate fi nevoia mai mare a OMV Petrom de gaze din import, pe fondul scăderii producției interne cu 12% comparativ cu 2020.
CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană va înăspri testele de emisii pentru automobilele hibridePe de altă parte, și vânzările de gaze către terți ale OMV Petrom au scăzut semnificativ în 2021, cu 20%, de la 47,75 la 38,42 TWh (și cu 14% per total, de la 57,03 la 48,94 TWh), însă și din cauza efectului de bază, în condițiile în care, în 2020, OMV Petrom a fost obligat să vândă angro gaze și pe piața reglementată, nu doar pe cea centralizată.
După cum a relatat Profit.ro, în ultimii ani, tranzacțiile dintre OMV Petrom și OMV Gas Marketing&Trading GmbH au inclus și operațiuni comerciale complicate, cum ar fi achiziționarea de către OMV Petrom în 2019 a unei cantități de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate (LNG) din Norvegia, cu livrare în terminalul Revithoussa din Grecia, cantitate care a făcut ulterior obiectul unui swap cu Gazprom, care a livrat în schimb OMV Petrom gaz prin interconectorii tradiționali onshore. OMV Gas Marketing&Trading GmbH activează ca trader pe toate hub-urile majore de gaze din Europa.
CITEȘTE ȘI VIDEO Putin s-a dus la Olimpiada de la Beijing cu promisiunea a 10 miliarde de metri cubi de gaze pentru China"Activitatea de gaze naturale a avut o performanță bună în 2021, în pofida volumelor mai mici de vânzări și costurilor de achiziție mai mari, datorită rezultatelor bune din activitatea de optimizare și de echilibrare pe termen scurt a portofoliului de gaze naturale, precum și marjelor îmbunătățite pentru gazele extrase din înmagazinare", se arată în raportul anual preliminar pe 2021 al OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, la finalul anului trecut, OMV Petrom avea înmagazinată o cantitate de gaze de 1,3 TWh, mai mică cu 35% decât cea de sfârșitul lui 2020 (2 TWh).