Revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi, începută la finalul lunii aprilie, s-a prelungit cu două săptămâni ca urmare a unor lucrări suplimentare identificate în timpul activităților de mentenanță, a anunțat OMV Petrom.
În prezent, toate unitățile sunt în curs de repornire treptată. “Estimăm că impactul total al reviziei generale asupra Rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale va fi de ordin mediu, în zeci de milioane de euro”, susține OMV Petrom.
Și centrală electrică de la Brazi, operată de aceeași companie, a fost închisă pentru tot trimestrul al doilea, din cauza prelungirii anunțate anterior a opririi planificate.
Impactul opririi centralei este estimat de aceștia ca urmând să fie de până la 150 milioane lei, iar cel al reviziei de la rafinărie – de circa 200 milioane lei.
Ca urmare a faptului că s-a aflat în revizie, rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de doar 31%.
Și marja de rafinare a scăzut de la 24,2 dolari/baril la 11,17 dolari/baril.
Vânzările de gaze către terți ale companiei au crescut în trimestrul al doilea, în pofida producției în scădere, de la 8,68 în perioada aprilie-iunie 2022 la 9,35 TWh, ca urmare a faptului că nu a mai fost ars gaz în centrala electrică de la Brazi, care s-a aflat și ea în revizie. Drept urmare, producția de electricitate a companiei a fost nulă în trimestrul al doilea al acestui an.
Ultima revizie generală a rafinăriei Petrorazi a avut loc în 2018, iar următoarea revizie generală este luată în calcul pentru 2028.
În cadrul reviziei au fost fi implicate 25 de firme contractoare principale, peste 80% dintre acestea fiind firme românești. Revizia se va desfășura cu ajutorul a aproximativ 6.000 de oameni și va include expertize tehnice la peste 600 de echipamente, verificări a peste 1.400 de supape de siguranță, probe de presiune la aproximativ 6.000 de conducte, precum și verificări ale echipamentelor electrice și de automatizare.
OMV Petrom a investit, în perioada 2004 – 2022, aproximativ 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această sumă fiind destinată reducerii impactului de mediu.