OMV Petrom își va reduce declinul producției, de la 7%, cât estimează în acest an, la 3% până în 2025, în pofida faptului că până la acea dată Neptun Deep nu va intra în producție, ca urmare a majorării investițiilor în segmentul upstream determinată de o evoluție favorabilă a cotațiilor internaționale.
Cu numai o lună în urmă, OMV Petrom și-a revizuit estimarea privind declinul anual al producției autohtone, care nu ia în calcul vânzările în vederea optimizării portofoliului, de la 6% la 7%, potrivit raportului pe primele trei trimestre ale acestui an. În vară, compania revizuise același indicator de la 5% la 6%. Până în 2020, OMV Petrom estima declinul anual al producției la o valoare de sub 5%, pentru ca în 2020 să majoreze procentul la 5%.
„Până în 2025, producția de hidrocarburi a companiei este de așteptat să scadă marginal cu 3%, excluzând vânzările de active calculat ca o rată anuală compusă, reflectând eforturile de a limita declinul natural. Ulterior, producția este de așteptat să crească la peste 160 mii barili echivalent țiței pe zi în 2030, cu peste 50% mai mare decât în 2025, datorită volumelor de gaze naturale din Neptun Deep”, precizează compania în strategia sa până în 2030.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurantePotrivit lui Christopher Veit, membru al consiliului de administrație OMV Petrom responsabil cu activitate de upstream, actualul nivel de reducere a producției cu 7% este rezultatul evoluției cererii și a cotațiilor internaționale din anii precedenți, care au descurajat investițiile. Pe viitor, dat fiind actualul nivel ridicat al cotațiilor internaționale, acest trend investițional se va inversa.
Totodată, compania și-a stabilit estimarea privind rezervele din Neptun Deep. Dacă până în prezent exista un interval pentru descoperirea din Domino 1, de 42-84 miliarde metri cubi, incluzând și celelalte sonde care fac parte din proiectul Neptun Deep (Domino 2, Pelican, Flamingo și Dolphin), compania estimează o cantitate de gaze de 100 de miliarde metri cubi, din care 50 miliarde reprezintă partea OMV Petrom.
De altfel, potrivit datelor publicate de OMV Petrom, compania și-a redus producția de gaze din primele trei trimestre ale acestui an cu o pătrime comparativ cu cea din aceeași perioadă din 2018, iar cea de petrol, cu 12,8% față de ce raportată în primele 9 luni ale anului 2018.