OMV negociază cu Gazprom obținerea unei participații de 24,98% la proiectul Urengoi din Siberia

OMV negociază cu Gazprom obținerea unei participații de 24,98% la proiectul Urengoi din Siberia

Rainer Seele și șeful Gazprom, Alexey Miller (Foto: Gazprom)

scris 4 sep 2015

OMV ar putea primi o participație de 24,98% într-un proiect de exploatare petrolieră deținut de Gazprom în Rusia siberiană, gigantul petrolier rus urmând să obțină la schimb active ale grupului austriac, potrivit unui acord de începere a negocierilor semnat vineri de cele două companii.

Acordul, semnat cu ocazia Forumului Economic de la Vladivostok, stabilește termenii și condițiile în baza cărora Gazprom va derula negocieri exclusive cu OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, privind participarea austriecilor la dezvoltarea perimetrelor IV și V Achimov de la zăcământul de petrol, gaze și condensat Urengoi din Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă se va concretiza, acordul prevede că OMV va primi o participație de 24,98% la proiect, în schimbul unor active deținute de austrieci, care nu au fost făcute publice.

"Acordul reprezintă un nou pas în colaborarea cu Gazprom. Importăm deja gaze naturale din Rusia pentru consumatorii noștri europeni; investim împreună în securizarea rutelor de transport prin dezvoltarea proiectului Nord Stream 2, iar acum extindem parteneriatul către producția de gaze naturale în Siberia", a declarat într-un comunicat directorul executiv al OMV, Rainer Seele.

Potrivit publicației austriece Kurier, OMV le-ar putea ceda rușilor de la Gazprom o parte din rafinăria Schwechat, de lângă Viena, în schimbul participării în proiectul din Siberia. Rafinăria Schwechat este una dintre cele mai mari și mai complexe din Europa, acoperind circa jumătate din necesarul de produse petroliere al Austriei.

Pe lângă acordul de începere a negocierilor pentru perimetrele din Siberia, OMV și Gazprom au semnat vineri, împreună cu francezii de la ENGIE, companiile germane BASF și E.ON și grupul anglo-olandez Shell, un acord privind construcția gazoductului Nord Stream II, care ar urma să crească livrările de gaze dinspre Rusia către Europa, se arată într-un comunicat al Gazprom.

În cadrul acordului, Gazprom va deține 51% din compania care va dezvolta proiectul, denumită New European Pipeline, în timp ce E.ON, Shell, OMV și BASF vor avea fiecare câte 10% din acțiuni, iar ENGIE o participație de 9%.

Gazoductul va avea o capacitate de transport de 55 milioane de metri cubi de gaze pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
omv
urengoi
siberia
acord
nord stream