Noile măsuri din partea Grupului celor mai dezvoltate șapte state ale lumii (G7) pentru a limita prețul de vânzare al petrolului rusesc nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de a reduce producția au enervat țările consumatoare, a declarat pentru Reuters un oficial al Trezoreriei Statelor Unite.
Washingtonul le-a comunicat reprezentanților Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a-i asigura de acele limite ale planurilor sale, a adăugat oficialul.
Comentariile ar putea ajuta la atenuarea conflictului dintre Statele Unite și Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol și lider de facto al OPEC, cu privire la ceea ce Washingtonul consideră o colaborare cu Rusia pentru a priva piețele de aprovizionare exact în momentul în care se profilează o recesiune globală, scrie News.ro.
Tensiunile au crescut între țările consumatoare, precum Statele Unite, și producătorii de petrol cu privire la politica de producție, surse spunând Reuters că furia OPEC față de planul de plafonare a prețurilor a fost printre motivele deciziei sale de a reduce producția.
OPEC+, care grupează statele OPE și aliații săi, inclusiv Rusia, a anunțat săptămâna trecută că va reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi pentru a echilibra piețele și a opri volatilitatea.
Arabia Saudită a spus că reducerea reală va fi probabil de aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), deoarece mai mulți membri OPEC au acvut dificultăți să-și atingă obiectivele de producție existente.
Casa Albă a spus că analiza Statelor Unite a arătat că reducerea ar fi putut aștepta până la următoarea reuniune a OPEC, după alegerile intermediare din noiembrie din SUA.
Dar oficialii OPEC nu au legat această mișcare de plafonul pentru prețului petrolului rusesc, în discuțiile lor cu Statele Unite, a declarat săptămâna trecută adjunctul secretarului Trezoreriei al SUA, Wally Adeyemo.
Statele Unite au declarat săptămâna trecută că reducerea producției de petrol a OPEC+ va crește veniturile Rusiei și au sugerat că a fost concepută din motive politice de Arabia Saudită, care duminică a negat că sprijină Moscova în invadarea Ucrainei.
Limita de preț care va fi aplicată din 5 decembrie a fost concepută special pentru a aborda invazia Ucrainei de către Rusia și nu va fi transferată altor producători, a adăugat oficialul, deoarece măsurile lor de a controla producția conduc la creșterea prețurilor.
Nici noile sancțiuni nu semnalează începutul unui cartel al cumpărătorilor pentru a contracara impactul politicilor OPEC asupra pieței petroliere, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilității situației.
Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, a declarat săptămâna trecută că reducerea producției de către OPEC+ a dus la creșterea prețurilor și ar putea împinge economia globală în recesiune.
Dar oficialul Trezoreriei SUA a considerat că impactul reducerii producției de petrol asupra prețurilor este mic, spunând că ar putea fi nevoie de o creștere a prețurilor de 30-40 de dolari sau de o reducere a producției de 10 ori mai mare decât reducerea efectivă a producției OPEC+ ,de aproximativ 900.000 bpd, pentru a declanșa o recesiune.
G7 dorește să priveze Moscova de venituri în timpul războiului, dar încearcă să evite un șoc global al ofertei, care ar putea crește prețurile și ar putea să îi lovească proprii cetățeni, pe măsură ce temerile de recesiune globală se adâncesc.
Decis de națiunile G7 în septembrie, planul de plafonare a prețurilor s-a confruntat cu interdicții mult mai stricte ale Uniunii Europene asupra livrărilor rusești, ratificate în iunie. UE a fost de acord cu plafonul luna aceasta, dar detaliile de reglementare nu au fost rezolvate, crescând anxietatea cu privire la acest plan în industria petrolului ,cu șase săptămâni înainte de termenul de intrare în vigoare.