Filiala Sectorului 6 București a Partidului Național Liberal (PNL), principalul partid de guvernământ, condusă de primarul de sector Ciprian Ciucu, ar fi rămas de iarna trecută cu facturi neachitate la energia termică furnizată la sediul său de către Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), însă Termoenergetica nu a reușit să execute silit filiala pentru a-și recupera banii.
Mai precis, urmașa falimentarei RADET a pierdut definitiv procesul în care cerea executarea silită a PNL Filiala Sector 6, respectiv atât pe fond, cât și în apel, potrivit documentelor de la instanță analizate de Profit.ro.
Ar fi vorba de 4 facturi de energie termică în valoare totală de circa 2.400 lei neplătite de PNL Sector 6, emise în decembrie 2020 și ianuarie 2021, însă speța ilustrează o problemă mai mare a Termoenergetica, dar și a altor furnizori de servicii comunitare de utilități publice.
Ca urmare a unei modificări legislative adoptată anul trecut și intrată în vigoare din 11 septembrie 2020, facturile emise de acești furnizori de utilități publice (de energie termică în sistem centralizat, apă potabilă-canalizare și salubritate), deși își păstrează calitatea legală de titluri executorii care le-a fost conferită în 2016, pot fi puse acum în executare doar sub condiția înscrierii lor în prealabil, contra cost, în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), fosta Arhivă Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM).
Din documentarea Profit.ro a reieșit că Termoenergetica a pierdut până în prezent peste 100 de procese de executare silită a unor consumatori rău-platnici de energie termică din cauză că nu înscrisese facturile emise pe numele acestora în Registru. Pe de altă parte, datele RNPM arată că Termoenergetica are în acest moment înscrise în Registru doar 12 facturi neachitate de clienți.
"Având în vedere că pentru înscrierea unei facturi în RNPM este necesară o taxă de 120 lei, precum și faptul că unele facturi au valori foarte mici, cheltuieli care vor fi achitate de debitori, apelanta-creditoare (Termoenergetica – n.r.) a apreciat ca nu se justifică o astfel de cheltuială și ar încărca atât creditorii, cât și debitorii", se arată în motivarea deciziei Tribunalului București, prin care instanța a respins definitiv cererea de executare silită formulată de Termoenergetica împotriva PNL Filiala Sector 6 București, pentru facturi de energie termică neplătite de 2.400 lei la sediul filialei din Drumul Taberei nr. 18, zona Orizont.
CITEȘTE ȘI GoCab Software, dezvoltatorul unei aplicații ce conectează pasagerii cu șoferii autorizați de taxi, vine la BursăPotrivit legislației în vigoare, jumătate din taxa de 120 de lei merge la bugetul de stat, iar cealaltă jumătate reprezintă tariful perceput de operatorul autorizat al RNPM.
Din 2016, facturile emise de furnizori de servicii comunitare de utilități publice (de energie termică, apă potabilă-canalizare și salubritate) constituie prin lege titluri executorii. De asemenea, până anul trecut, Legea nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară prevedea că "Titlurile executorii constatate prin înscrisuri sub semnătură privată pentru care legea solicită realizarea formalităților de publicitate îndeplinesc această condiție prin înscrierea în Registru". Întrucât legea nu impunea acest lucru în cazul facturilor de utilități, se putea demara executarea silită în baza lor fără a fi nevoie de înscrierea lor prealabilă în Registru.
CITEȘTE ȘI FOTO Accident la Biblioteca Națională, muncitori prinși sub un mal de pământÎn 2019, fostul senator PSD Șerban Nicolae a inițiat un proiect de modificare a Legii nr. 297/2018, adoptat în martie 2020 de către Parlament, prin care formularea articolului în speță devenea: "Contractele de ipotecă mobiliară, precum și înscrisurile sub semnătură privată pentru care legea solicită realizarea formalităților de publicitate sunt titluri executorii sub condiția înscrierii în Registru". Guvernul Orban a atacat modificarea la Curtea Constituțională, iar aceasta i-a dat dreptate, declarând noua prevedere ca fiind neconstituțională din cauză că inducea "insecuritate juridică".
Ca atare, a fost nevoie de reexaminarea Legii în Parlament, în urma căreia s-a convenit asupra formulării următoare, intrată în vigoare din 11 septembrie 2020, în Legea nr. 196/2020: "Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registru".
CITEȘTE ȘI Raed Arafat: La incidența de doi la mie, anumite activități se rezervă numai vaccinaților și ne întoarcem la situația care a fost înainte de 1 august"(...) așa cum rezultă din interpretarea logico-juridică a dispozițiilor art. 4 alin 3 din Legea 297/2018, care statuează că: <Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registru>, condiția impusă de legiuitor prin Legea 196/2020 care a instituit această modificare și care este în vigoare începând cu data de 11.09.2020 nu vizează caracterul de titlu executoriu a facturii fiscale, care rămâne recunoscut indiferent de data facturii fiscale – anterioară sau ulterioară modificării – și indiferent de înscrierea sau nu a acesteia în Registru, ci instituie o formalitate suplimentară pentru punerea în executare a acestor facturi, similar condiției, la acest moment eliminate, a formulării cererii de învestire ce formulă executorie. Prin urmare, în ceea ce privește aplicarea legii în timp, fiind incidente dispozițiile art. 24 C.proc.civ., pentru toate executările silite începute după intrarea în vigoare a Legii 196/2020 (cum este cazul în speță) această lege este pe deplin aplicabilă, în virtutea principiului instituit de art. 24 C.proc.civ., al aplicării imediate a legii noi. Pentru aceste considerente, Tribunalul reține că în cauză nu sunt îndeplinite cerințele pentru a se putea proceda la punerea în executare a înscrisurilor menționate în cerere, astfel încât, apreciind soluția pronunțată de prima instanță ca fiind corectă, Tribunalul va respinge ca nefondat apelul formulat", se mai menționează în motivarea deciziei prin care instanța a respins definitiv cererea de executare silită a PNL Filiala Sector 6 înaintată de către Termoenergetica.
Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat recent că operatorul are datorii de peste 500 de milioane de lei către furnizori și, în același timp, de încasat peste 500 de milioane de lei de la Primăria Municipiului București.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Împrumuturile statului duc rezervele valutare la un nou record. Cel mai mare nivel din istoria băncii centrale"Situația financiară a companiei este una foarte dificilă. Compania are datorii de peste 500 de milioane de lei către furnizori și în același timp are de încasat peste 500 de milioane de lei de la Primăria Municipiul București. Nu este vorba de atacuri politice. Demersurile legale pe care Termoenergetică le face pentru recuperarea banilor nu au niciun substrat politic. Este momentul să scoatem sistemul de termoficare de sub discuțiile politice. Este momentul să înțelegem că acest sistem de termoficare - de fapt infrastructura energetică a orașului - este o infrastructură de mare importanță și trebuie tratată ca atare", a afirmat Claudiu Crețu.
Producătorul de energie termică ELCEN a solicitat Termoenergetica plata sumelor restante către companie, care la jumătatea lunii iulie se ridicau la peste 379 de milioane de lei. În notificarea adresată Termoenergetica, dar transmisă și Primăriei Capitalei și ministerelor Energiei, Finanțelor și Dezvoltării, ELCEN cere și sesizarea Ministerului Dezvoltării în vederea emiterii unui ordin comun al ministrului Dezvoltării și al celui al Finanțelor pentru a aloca bugetului local al municipiului București cotele defalcate din impozitul pe venit cuvenite, doar pentru plata obligațiilor către Compania Municipală Termoenergetica București în valoare de peste 504 milioane de lei, reprezentând contravaloarea subvenției pentru energia termică livrată populației, în perioada ianuarie - mai 2021. ELCEN invocă datoria mare pe care o are către furnizorul de gaze naturale și către furnizorii de servicii auxiliare, care la jumătatea lunii mai se ridica la 181,6 milioane de lei, dar și o adresă primită de la ROMGAZ la jumătatea lunii mai, care informa că, în situația neachitării obligațiilor de plată, va sista livrarea de gaze naturale către companie.