Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și firma Nova Power&Gas (NPG), din grupul clujean E-INFRA, au înregistrat luni la Registrul Comerțului societatea de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de către compania americană NuScale.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom și Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
SNN și NPG dețin câte 50% din acțiunile proaspăt-înființatei companii, denumită RoPower Nuclear SA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marți a avut loc ceremonia de semnare a Declarației Acționarilor noii societăți, la Ministerul Energiei, în prezența ministrului Virgil Popescu și a subsecretarului pentru Dezvoltare Economică, Energie și Mediu din Departamentul de Stat al SUA, Jose W. Fernandez.
″Proiectul este un exemplu al relațiilor de succes dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică și securitate energetică″, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit SNN, capacitatea gândită a viitoarei centrale NuScale, de 462 MW, poate fi completată cu surse regenerabile de generare, de aproximativ 80 MW, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei termocentrale de la Doicești.
″Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată și rentabilă, aducând în același timp, multiple beneficii comunității locale. Având ca cele mai înalte obiective independența energetică și securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleară, productivitate și performanță, așa cum este și centrala CNE Cernavodă, de peste 25 ani″, a spus directorul general al SNN, Cosmin Ghiță.
CITEȘTE ȘI Shakira - judecată pentru fraudă fiscală. Procuratura cere 8 ani de închisoare. "Nu datorez nimic Fiscului."Amplasamentul candidat de la Doicești a fost selectat în urma unui studiu, în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obținut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea și evaluarea amplasamentelor potențiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doicești, județul Dâmbovița, România.
"Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român și nu numai în ceea ce privește selecția amplasamentului SMR", a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA.
CITEȘTE ȘI FOTO Ra-Ra Hotels deschide în Brașov hotelul Radisson Blu Aurum, primul hotel cu franciză internațională din centrul orașuluiÎn urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunțat de președintele american Joe Biden în 3 iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie și Proiectare Inițială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum și activități de licențiere și autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaționale și naționale.
În plus, în cadrul studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022.
CITEȘTE ȘI RebelDot deschide al treilea birou din România, dar se concentrează pe sistemul hibrid, inclusiv pet-friendly. „Nu e îndoială că viitorul muncii IT este hibrid. Dacă s-ar reveni la un aranjament exclusiv la birou, s-ar pierde angajați"″Declarația Acționarilor RoPower Nuclear, semnată astăzi, reafirmă buna credință a celor doi parteneri, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas, pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici dezvoltate de compania americană NuScale. În același timp, este o garanție că vom trata acest proiect cu maximă seriozitate. Cooperarea îndelungată dintre Statele Unite și România în domeniul nuclear este de succes. Astfel, sunt ferm convins că RoPower Nuclear va avea o cooperare excelentă atât cu industria nucleară americană, cât și cu cea românească, în cadrul parteneriatului strategic SUA-România, asigurând energie curată și securitate in furnizare pentru țara noastră si regiune″, a afirmat președintele Consiliului de Administrație al SNN, Teodor Chirica.
Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA, va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte numeroase beneficii socio-economice comunității locale. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doicești, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunitatii locală, a mai transmis SNN.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Persoanele condamnate la cel puțin 1 an de închisoare, pentru anumite fapte, nu mai pot lucra ca avocat decât după reabilitare, amnistie sau dezincriminareTerenul amplasamentului de la Doicești se află în proprietatea Nova Power&Gas (NPG), parte a grupului E-INFRA, deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Aceștia intenționau inițial să construiască mai multe centrale pe gaz și solare la Doicești, însă au intrat în parteneriat cu Nuclearelectrica după debutul căutărilor companiei de stat românești pentru cel mai bun loc de amplasare a SMR.
Absența din compania de proiect a americanilor de la NuScale nu este o surpriză, modelul lor investițional și de business fiind cu totul altul. După cum a relatat Profit.ro, acesta presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia. ″Suntem o mașinărie de brevete, avem peste 600. Multe dintre brevetele pe care le deținem sunt legate de dezvoltarea de programe IT și ar fi foarte greu (pentru un competitor – n.r.) să facă inginerie inversă (pentru a descoperi cum funcționează tehnologia NuScale – n.r.) fără să aibă aceste programe. Deținem toate drepturile de proprietate intelectuală pe software, care este aprobat de către Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC). Modelul nostru de business se bazează pe cheltuieli de capital reduse. Noi furnizăm tehnologie. Nu suntem o companie de inginerie, nici de fabricație și nici de construcții″, declara la finalul anului trecut CEO-ul NuScale, John Hopkins.