Guvernul pregătește noi reguli pentru programul Casa Verde Fotovoltaice prin care beneficiarii pot obține o finanțare de 20.000 de lei de la stat.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că există fondurile necesare, care pot ajunge până la 3 miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice derulat de AFM și că aproximativ 150.000 de gospodării vor putea accesa acest program, scrie Adevarul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înscrierile vor fi însă mult mai accesibile decât până acum, după cum a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a precizat că AFM va dezvolta o aplicație în care doritorii se pot înscrie foarte ușor.
„Obiectivul este să ajungem la 150.000 de gospodării. Am prevăzut un buget mult mai mare, 3 miliarde de lei. Sper în continuare să reușim să atragem și fonduri europene și să majorăm la rectificare bugetul în cursul verii. Pentru înscriere va fi nevoie de buletin și extras de funciar pe aceeași adresă, pe aceleași imobile și apoi adeverințe cu lipsa datoriilor la bugetul de stat și putem să semnăm finanțarea”, a declarat ministrul Mediului la Digi24.
Înscriere doar cu buletinul
Concret, doritorii se vor adresa direct AFM prin intermediul aplicației, a declarat Știrilor Pro TV șeful instituției Laurențiu Neculaescu.
„Au nevoie doar de buletin, vor completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicații informatice. Acele firme (de instalatori - n. red.) vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”, a spus Neculaescu
După ce s-au înscris în aplicație, în termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.
CITEȘTE ȘI India a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc„În momentul în care instalatorul va încărca în aplicație factura și certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administrația Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a a adăugat șeful AFM.
Aplicația pentru înregistrarea solicitărilor va fi gata în martie, iar până atunci ar trebui să fie acreditate și firmele care vor putea instala panourile. Reprezentanții acestor companii nu au fost cooptate pentru a redacta ghidul cu noile măsuri și spun că modificările nu vor face decât să crească prețul sistemelor.
Unul dintre instalatorii autorizați de AFM pentru instalarea panourilor fotovoltaice, Dan Tudose, a declarat ulterior că plata cu întârziere a lucrărilor va aduce mari dificultăți firmelor specializate.
„Ne uităm ce rată de dobânzi avem pe piața bancară și toate aceste costuri se transpun în costul sistemului fotovoltaic. Nu vedem foarte mulți jucători importanți în piață ca să susțină financiar sute de sisteme pe care să le susțină din fonduri proprii, și apoi să aștepte 60, 90 sau un termen nedefinit”, a declarat el.
Cererea de fotovoltaice aproape s-a triplat în 2022
Facturile mari la energie i-au determinat pe români să caute alternative încă de anul trecut, ceea ce a dus implicit la aproape triplarea cererii de panouri fotovoltaice.
„Cererea de fotovoltaice a crescut considerabil anul trecut, www.e-acumulatori.ro înregistrând cu 200% mai multe cereri decât în anul precedent, pe de o parte datorită programului AFM pentru fotovoltaice, în urma căruia persoanele fizice pot beneficia de o subvenție de 20.000 lei, iar pe de alta din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și a scăderii limitei de consum a energiei electrice de la 300 kwh în 2021, la 255 kwh începând cu luna septembrie 2022”, a declarat Dan Tudose.
Estimările sunt optimiste și pentru anii următori, deoarece interesul pentru achiziția de sisteme fotovoltaice este tot mai mare, iar programele de finanțare cu fonduri europene pentru producerea de energie verde sunt tot mai aproape de implementare. De exemplu, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost depuse peste 700 de proiecte, cu o valoare ce depășește un miliard de euro, pentru finanțare prin Componenta 6, majoritatea proiectelor solicitând finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
În aceeași direcție, România își propune, prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030, să ajungă la o capacitate instalată netă de 5,1 GWh de instalații cu panouri solare până la finalul acestui deceniu.
Statul finanțează până la 90% din costuri
Statul vine în sprijinul celor care vor să își monteze panouril fotovoltaice cu Programul Casa Verde Fotovoltaice, derulat de AFM. Guvernul României oferă prin proiectul Casa Verde 2022 suma de 20.000 de lei care reprezintă 90% investiția montării de panouri fotovoltaice.
Partea care revine de plată beneficiarului este de 10% adică încă 2.000 de lei și va avea un total de 22.000 de lei pentru a-ți instala un proiect de panouri fotovoltaice.
Cu acești bani majoritatea instalatorilor montează un sistem minim format din trei kilowați putere instalată și un invertor și evident vor face toată documentația prin care beneficiarul devine prosumator și va fi legat rețea și va putea vinde în rețea excesul de energie.