Bucureștenii nu vor plăti în această iarnă prețuri mai mari la energia termică, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El a precizat că va fi menținut prețul de 350 de lei pe gigacalorie.
„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul. De la 1 noiembrie o să avem alte prețuri. Eu mă aștept să nu fie mai mari. În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetățeni. Vom păstra acești 350 de lei și vreau să menționez că 350 este, totuși, prețul cel mai mic din România. Adică sunt localități care au 400, sunt localități care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicușor Dan la Europa FM.
El a estimat că în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare va fi încheiată achiziția pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de rețea de termoficare, cu fonduri UE. Pe de altă parte, Nicușor Dan a spus că există „o sincopă” pe fluxul de numerar în ceea ce privește datoriile pe care Termoenergetica le are către Elcen.
Primăria Capitalei a solicitat sprijinul Guvernului pentru a beneficia de compensări mai mari sau de posibilitatea de a se împrumuta, pentru a-și achita datoria, potrivit Agerpres.
„A fost o creștere excepțională a prețului de gaz și față de această creștere excepțională a prețului gazului, Guvernul a stabilit mai multe măsuri de care au beneficiat disproporționat localitățile din România care au sisteme centralizate. Adică, Bucureștiul are 550.000 de apartamente și a primit cam 15 milioane de lei, iar toate celelalte localități împreună au tot 550.000 de apartamente pe care le deservesc centralizat și au primit cam 800 de milioane de lei. Deci, aceasta este diferența și consider justificat să existe o compensare și pentru București, dată fiind această situație excepțională a prețului la gaz. Dacă nu, cel puțin să ni se permită să ne împrumutăm pentru a elimina această datorie și Elcen să poată să iasă din insolvență, să poată să acceseze fonduri europene, să se modernizeze”, a spus Nicușor Dan.
Întrebat de ce crede că Primăria Capitalei nu primește mai mulți bani, Nicușor Dan a declarat că nu dorește să facă speculații, dar a menționat că decizia de aloca sume de ordinul a sute de milioane de lei are atât o componentă administrativă, cât și una politică.
„Eu sper să existe înțelepciune, pentru că miza e mare. E vorba pe de o parte de bucureșteni, în iarna asta. Pe de altă parte, sistemul care produce energie termică în București e același cu cel care produce energie electrică în București și nu ne putem juca, de fapt, cu sistemul energetic național”, a mai spus el.
Nicușor Dan a menționat că de-a lungul timpului a existat o „lipsă de acțiune” în ce privește reabilitarea rețelei de termoficare, deoarece din 1.000 de kilometri de rețea au fost înlocuiți doar 100. Edilul general a mai precizat că în acest an vor fi reabilitați 30 de kilometri de conductă, iar anul viitor 50 de kilometri. Totodată, primarul a menționat că în acest an activitatea de reabilitare a fost afectată de războiul din Ucraina, deoarece, în ciuda contractelor semnate, conductele au ajuns cu întârziere. El a mai precizat că, în acest an, lucrările se vor efectua și pe parcursul iernii.