Neptun Deep. Romgaz ar trebui să achite întreaga sumă către Exxon într-o singură tranșă. 375 milioane dolari - împrumuturi bancare. Decizie de investiție în ultimul trimestru al anului viitor. Care sunt riscurile

Neptun Deep. Romgaz ar trebui să achite întreaga sumă către Exxon într-o singură tranșă. 375 milioane dolari - împrumuturi bancare. Decizie de investiție în ultimul trimestru al anului viitor. Care sunt riscurile
scris 8 nov 2021

Romgaz susține că va trebui să achite într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, întrega sumă de 1,06 (posibil 1,07) miliarde de dolari către Exxon pentru achiziția companiei care deține 50% din proiectul Neptun Deep. Asta în cazul în care va primi undă verde la Adunarea Generală Extraordinară A Acționarilor (AGEA), programată pe 9 decembrie. În plus, finalizarea tranzacției ar urma să aibă loc în mai puțin de un an de la semnarea contractului, din moment ce compania estimează luarea unei decizii finale de investiție în ultimul trimestru al anului viitor.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„La semnarea contractului, Romgaz are obligatia de a achita Vânzătorilor o suma egală cu 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacției se plăteste diferența dintre prețul de achiziție și avansul/depozitul achitat”, se precizează într-un referat al companiei pus la dispoziția acționarilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Faptul că gigantul american vrea să încaseze toți banii într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției, pare a spulbera speranțele unor oficiali autohtoni că Exxon ar putea da în continuare o mână de ajutor celor două companii române în dezvoltarea proiectului.

Contractul va fi guvernat de legea engleză.

O parte din sumă, 375 milioane de dolari sau 325 milioane de euro, va fi împrumutată de la bănci.

Totodată, compania precizeză că „în analiza aferenta proiectului Neptun Deep, atât în analiza tehnică, cât și cea economică, se estimează că decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep va fi adoptată în trimestrul 4 2022”.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Ceea ce înseamnă că, până la acea dată, Romgaz va trebui să achite către gigantul american, pe lângă cei 106 milioane dolari, avans la semnarea contractului, și cei 375 milioane dolari împrumutați de la bănci, alte 579 milioane dolari din fonduri proprii.

2,9 miliarde lei din fonduri proprii

La jumătatea anului, totalul datoriilor Romgaz era de 1,35 miliarde lei, cu 250 milioane lei sub suma de 1,6 miliarde lei pe care vrea s-o împrumute din sistemul bancar pentru a finaliza tranzacția cu Exxon.

În primele 6 luni din 2021, Romgaz a constituit depozite bancare și a cumpărat titluri de stat în valoare totală de peste 3,2 miliarde lei, puțin peste valoarea de 2,9 miliarde lei pe care ar trebui să o achite Exxon din surse proprii (avansul de 106 milioane dolari, plus cele 579 milioane dolari la finalizarea tranzacției)..

Condițiile de creditare pentru cele 325 milioane de euro împrumutate de la bănci

Romgaz susține că a transmis o cerere de ofertă către opt societăți bancare, patru dintre acestea, care au depus oferte conforme cu cerințele companiei, fiind invitate să retrimită o ofertă angajantă finală, revizuită și îmbunătățită.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

Proiectul de contract de credit urmează o structură bilaterală și este denominat în euro.

Condițiile impuse de Romgaz băncilor au fost ca respectivul credit să fie fără garanții, fără comisioane de acordare, neutilizare și rambursare anticipată, cu un comision de aranjare: maxim 0,05% din valoarea facilității de credit, plătibil în 5 zile de la dată semnării contractului și unul de agent (doar în cazul unui club) de maxim 20.000 euro pe an, plătibil agentului. Rată de dobânda pentru utilizare în euro va fi de EURIBOR 3M plus % marja pe an (dacă EURIBOR 3M este negativ, EURIBOR 3M va fi considerat a fi zero), maturitatea creditului, de 5 ani de la dată tragerii, iar rambursarea creditului se face în rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit.

Procesul de obținere a împrumutului necesar finanțării parțiale a prețului de achiziție pentru întregul pachet de acțiuni emise de EMEPRL (compania Exxon care deține participația în Neptun Deep - nr.) ofertat de Romgaz este în curs de finalizare, contractarea finanțării fiind condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor ROMGAZ și urmând a se implementa concomitent cu semnarea contractului (cu Exxon - n.r.).

Condiții suspensive

Totodată, Romgaz susține că respectivul contract conține și condiții suspensive, „dintre care se pot menționa” aprobarea din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și notificarea Agentiei Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) cu privire la Tranzacție și emiterea, de către Guvernul Romaniei, a unei hotărâri care „să aprobe schimbarea controlului asupra Societății și să mențină valabilitatea Acordului Petrolier”.

Riscuri

Modificarea întârziată a Legii offshore ar afecta recuperarea mai rapidă a investițiilor

La capitolul riscuri, din perspectiva Romgaz, compania face referire directă la modificarea Legii offshore: „o formă îmbunătățită a Legii offshore ar conduce la o profitabilitate crescută a investiției în proiectul Neptun Deep. Dacă modificarea Legii offshore este întârziată, există riscul amânării adoptării deciziei finale de investiții și începerii investițiilor în dezvoltarea perimetrului Neptun Deep și, implicit, este amânată începerea exploatării zăcământului care ar asigura recuperarea investițiilor”.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Investiții viitoare compromise

Romgaz amintește și de riscul de finanțare: „În contextul în care mare parte din investițiile viitoare, inclusiv pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep (alte 1,5-2 miliarde de dolari, partea Romgaz, potrivit unor surse Profit.ro - n.r.), urmează să fie finanțate din surse externe, Societatea trebuie să fie bancabilă. Este astfel necesară o alocare optimă a capitalului pentru a putea îndeplini indicatorii negociați cu băncile creditoare, fiind posibilă restricționarea Societății în a investi în alte proiecte în afara celor incluse în planul de afaceri”. Cu alte cuvinte, alte investiții ale companiei ar putea fi compromise.

Rata de distribuire a dividendelor către stat

Totodată, principalul acționar, statul român, ar trebui să-și ia adio de la orice creștere a ratei de distribuire a dividendelor superioară celei actuale: „Fiind o companie deținută majoritar de statul român, Societății i-a fost impusă de acționarul majoritar o politică de distribuire a dividendelor de cel puțîn 90% din profitul net în ultimii ani. Ca urmare a obiectivelor de investiții urmărite, rata de distribuire a dividendelor a fost recent redusă la 50%. Orice creștere a acestei rate va afecta fluxul de numerar disponibil și implicit capacitatea de investiții a Societății”.

Sistemele de termoficare nu vor mai beneficia de "ajutorul" Romgaz

În plus, sistemele de termoficare nu vor mai beneficia de „benevolența” Romgaz, impusă de factorul politic. „O proporție considerabilă a vânzărilor Societății este deținută de companii deținute de statul român, care asigură, printre altele, agentul termic necesar încălzirii populației. În contextul în care o parte semnificativă a prețului energiei termice este subvenționat de primării, clienții Societății se pot confruntă cu dificultăți în încasarea propriilor creanțe, ceea ce poate genera blocaje financiare care pot face imposibilă plata tuturor datoriilor către Romgaz”, se precizează în document.

Riscul aferent Pactului Verde european

Romgaz amintește și de riscul aferent politicii energetice a Uniunii Europene și Pactului verde european: „Nu pot fi prevăzute consecințele acestui Pact verde asupra investițiilor în proiecte precum Neptun Deep sau dacă această investiție va fi considerată că încadrându-se în principiile „verzi” sau va fi supusă unor taxe penalizatoare”.

Printre alte riscuri enumerate de companie se mai numără volatilitatea prețurilor gazelor naturale și ale energiei electrice, instabilitatea regimului fiscal, riscul valutar și inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
exxon
neptun deep
detalii tranzacție