Grupurile energetice Enel și Ansaldo, precum și firma din domeniul apărării Leonardo, sunt în negocieri pentru a înființa o companie sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare în Italia, a anunțat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite Reuters.
Pichetto a confirmat discuțiile cu firmele, anunțate pentru prima dată de publicația Il Foglio, dar a spus că nu s-a ajuns încă la niciun acord, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Dacă și când vom ajunge la o concluzie, vom elabora un document privind participanții. Noua companie sprijinită de stat ar trebui să aibă un rol important în sistem", a declarat Pichetto după un eveniment dedicat energiei de fuziune, la Roma.
Italia a interzis producția și utilizarea energiei nucleare în urma referendumurilor din 1987 și 2011. Guvernul lucrează la o inițiativă legislativă menită să reintroducă în acest an utilizarea energiei nucleare cu cele mai moderne tehnologii, a anunțat recent Fratin.
Guvernul premierului Giorgia Meloni crede că reactoarele nucleare mici și reactoarele modulare de ultimă generație ar putea ajuta în cadrul procesului de decarbonizare ale celor mai poluante sectoare, inclusiv oțel, sticlă și producția de țigle.
Italia estimează că va putea economisi 17 miliarde de euro din costul decarbonizării economiei până în 2050, dacă ar include cel puțin 11% din energia nucleară în mixul său energetic.
CITEȘTE ȘI Toyota, declin major al profitului operațional din cauza opririlor de producțieReuters a anunțat pentru prima dată luna trecută că Italia este în negocieri cu câteva companii, inclusiv grupurile energetice Westinghouse (SUA) și EDF (Franța), ca potențiali parteneri pentru o firmă sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare de ultimă generație. Din proiect ar urma să facă parte și Newcleo, un start-up specializat pe unități mici, alimentate cu deșeuri nucleare reciclate.
Vorbind la același eveniment la Roma, șeful Newcleo, Stefano Buono, a lăudat eforturile Guvernului italian și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru progresele înregistrate în această tehnologie avansată.
CITEȘTE ȘI Temeri pentru o criză a cartofilor în Europa"Reactoare mici, sigure, de generația a patra, care reciclează deșeurile, reprezintă tehnologia cheie care va duce mixul energetic spre fuziune", a declarat Buono.