Agenția de credit Moody’s a reconfirmat ratingul companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național al României, ca emitent de instrumente de datorie pe termen lung din categoria ″recomandat pentru investiții″ (investment-grade).
″Agenția de rating Moody’s Investors Service a reconfirmat în data de 29 August 2024 rating-ul CNTEE Transelectrica S. la Baa3 pentru datoria pe termen lung, precum și perspectiva stabilă. Calitatea creditului CNTEE Transelectrica SA (Baa3 - investment-grade) este susținută de profilul de risc scăzut al companiei, ca singurul operator care asigură serviciul de transport al energiei electrice în România, implementarea consecventă a principiilor cheie în cadrul unui regim de reglementare care susține creditul, de un profil financiar robust, datorie scăzută și valori financiare puternice″, a transmis compania.
Transelectrica a menționat că ratingul său este același cu cel acordat Guvernului României (Baa3 stabil). Agenția de rating se așteaptă ca, în caz de nevoie, compania să beneficieze de sprijin consistent din partea Guvernului, grație importanței sale strategice pentru România.
Cei de la Moody’s au adaugat însă că ratingul Transelectrica este ″constrâns″ de: (1) slăbiciuni de guvernanță, cum ar fi lipsa de continuitate a Directoratului și a Consiliului de Supraveghere, ce are ca rezultat absența unei strategii și a unei politici financiare bine definite; (2) un istoric de decizii guvernamentale de extragere de dividende mari de la companii de stat, care, dacă va continua, poate duce la o deterioare semnificativă a lichidității companiei, în prezent puternică și (3) un istoric de progres lent în ceea ce privește implementarea planului de investiții al companiei, care a fost afectată de dificultăți în obținerea drepturilor de acces la terenurile necesare pentru lucrări și a avizelor și autorizațiilor de construire, ceea ce a dus la erodarea bazei de active reglementate.
Transelectrica și-a majorat profitul net cu 63% în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2023, la 264 milioane lei. Veniturile operaționale ale companiei au avansat cu 21%, la 1,205 miliarde lei, în condițiile unei creșteri cu 1,71% a cantității de energie tarifate și cu 5% a tarifului mediu de transport.
Cheltuielile operaționale au crescut cu numai 15%, la 888 milioane lei. Din acestea, cele cu achiziția de energie pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) s-au majorat cu 13%, la 296 milioane lei, prețul mediu net de achiziție, de pe toate piețele, fiind cu 2% față de cel din perioada similară a anului 2023.