Ministrul Energei, Sebastian Burduja, spune că verificările specialiștilor Autorității Naționale de Reglementare în Energiei (ANRE) vizează și cazurile firmelor care au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie, iar cu energia în surplus au mers pe diverse piețe și au făcut profituri semnificative. Ministrul Energiei a adăugat că în unele cazuri amenzile au fost de peste1% din cifra de afaceri pentru o companie în domeniul energiei.
„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei s-a ocupat și se ocupă de aceste controale și de aceste amenzi. Eu am salutat faptul că au fost aplicate amenzi usturătoare. Sunt și acum, se desfășoară peste 170 de acțiuni de control, deci mă aștept ca sancțiunile să vină și în noul an pentru cei care nu respectă legea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Despre ce a fost vorba în aceste cazuri care au dus la amenzi ca procent din cifra de afaceri, peste 1% din cifra de afaceri și pentru o companie în energie nu sunt bani puțini, au cumpărat energie mai ieftină, la preț plafonat, mai multă decât aveau nevoie pentru a acoperi doar portofoliul lor de clienți.
Cu energia în surplus au mers pe diverse alte piețe și au făcut profituri semnificative. De aceea, ANRE a aplicat corect aceste amenzi și cred că este un semnal pentru întreaga piață, cine nu respectă regule jocului, plătește foarte scump”, a afirmat Burduja la Antena 3.
Burduja spunea, joi, că ANRE are în desfășurare 170 de acțiuni de control și va anunța rezultatele acestora până la finalul acestui an. Ministrul Energiei a mai precizat că nu anticipează reșteri semnificative ale prețului la gaz, iar românii care nu sunt mulțumiți de prețurile din facturi au libertatea să își schimbe furnizori. Liberalul a mai subliniat că schema actuală de plafonare compensare a adus stabilitate.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis sancționarea a 5 furnizori de energie electrică cu argumentul că au solicitat și au primit cantități de curent de la producători la preț reglementat de 450 lei/MWh mai mari decât consumul clienților finali din portofoliu, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) instituit de începutul anului, fapt care contravine legislației în vigoare, a anunțat anterior președintele ANRE, George Niculescu.
Mecanismul prevede că cei mai importanți producători de profil sunt obligați să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Rusia vrea să privatizeze aproximativ 30 de companii de statFurnizori sunt îndreptățiți să primească la preț reglementat doar cantitățile necesare acoperirii consumului clienților finali, casnici și noncasnici, din portofoliile proprii.
″În urma unor acțiuni de control, am constatat că unii furnizori au solicitat și au primit din MACEE, la preț reglementat de 450 lei/MWh, cantități mai mari decât consumul din portofoliu al clienților lor finali și au vândut cantitățile primite în plus pe alte piețe. Comitetul de Reglementare a decis în unanimitate sancționarea a cinci companii, din care două au fost sancționate cu avertisment, iar trei – cu amenzi reprezentând procent de 1% din cifra de afaceri anuală. Procesele verbale contravenționale nu au fost încă comunicate companiilor, de aceea nu vă pot dezvălui deocamdată numele lor″, a spus șeful Autorității.
Mai precis, cele 3 amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea dispozițiilor articolului 10 alineatul (1) din Anexa 11 a OUG nr. 27/2022 privind MACEE, care îi obligă pe furnizori să notifice OPCOM, operatorul mecanismului, în cazul în care își modifică în jos prognoza privind consumul lunar al clienților din portofoliu și, deci, au nevoie de cantități mai mici de energia la preț reglementat.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul declară anul viitor trei zile libere, pe lângă sărbătorile legale. Care vor fi minivacanțele din 2024Potrivit lui Niculescu, pentru cei trei furnizori sancționați financiar s-au decis amenzi de 14,4 milioane lei, 2,3 milioane lei și 1,45 milioane lei – în total peste 18 milioane lei.
Președintele ANRE a mai arătat că, urmare a scăderii generale a consumului de energie din România, mulți furnizori au ajuns în situația de a vinde clienților finali cantități mai mici decât au achiziționat prin MACEE, însă au notificat OPCOM în acest sens, în conformitate cu legea, și au făcut regularizări în lunile următoare, reducându-și corespunzător cantitățile solicitate la preț de 450 lei/MWh.
Legislația MACEE face și obiectul unei proceduri de infringement inițiate de autoritățile de la Bruxelles, după cum a relatat Profit.ro.