Ministrul Energiei spune că "sunt soluții" pentru cei expropriați de Complexul Energetic Oltenia cu 1 euro/mp

Ministrul Energiei spune că "sunt soluții" pentru cei expropriați de Complexul Energetic Oltenia cu 1 euro/mp
scris 21 mai 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris sâmbătă, pe contul său de Facebook, că "sunt soluții" pentru persoanele expropriate în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere de către Complexul Energetic Oltenia la Runcurel, Gorj, după ce agenția Reuters a publicat un material pe această temă.

"Avem ocazia perfectă de a rupe "tradiționala" ostilitate dintre societatea civilă si oficialități. Am auzit deseori că ar fi paradoxal să avem o comunicare normală și firească cu organizațiile neguvernamentale care își asumă rolul de "watchdog" pe domeniul nostru. Ei bine, nu e așa. Suntem conștienți de situația de Runcurel si le mulțumim celor de la Greenpeace și BankWatch, ca de altfel tuturor organizațiilor care s-au implicat. Știm ca trebuiesc deschise noi cariere pentru că zona cărbunelui e una de securitate energetică. Dar există soluții. Părțile implicate trebuie să fie deschise să lasculte argumentele fiecăruia. Ministerul Energiei, pot să spun cu siguranță, va depune toate diligențele astfel încât Complexul Energetic Oltenia să aibă un dialog cu cetățenii din Runcurel și să își facă treaba așa cum e și corect să o facă. Aștept aceeași deschidere și din partea partenerilor de dialog pentru că sunt convins că principiile securității energetice și respectul cetățeanului sunt vitale pentru fiecare dintre noi", se arată în postarea lui Grigorescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul a postat un link la un articol al Reuters pe această temă, publicat vineri, în care se menționează că Grigorescu, alături de ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Social, Violeta Alexandru, s-au întâlnit vineri cu reprezentanți ai ONG-ului Banwatch, întâlnire în urma căreia oficialii guvernamentali s-au declarat de acord să analizeze situația locuitorilor din Runcurel amenințați cu exproprierea de către CE Oltenia, în vederea deschiderii unei noi exploatări miniere în zonă.

AP: Posibile scenarii cu privire la eventuale cauze ale prăbușirii avionului EgyptAir CITEȘTE ȘI AP: Posibile scenarii cu privire la eventuale cauze ale prăbușirii avionului EgyptAir

Întâlnirea a avut loc la doar câteva zile după ce Reuters a publicat un alt material pe această temă, în care prezenta situația locuitorilor din Runcurel și demersurile lor pentru a obține despăgubiri de la CE Oltenia. Complexul este controlat de statul român, prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni.

Potrivit Reuters, la întâlnire, miniștrii s-au declarat a nu fi foarte la curent cu situația de la Runcurel, unde sătenii se luptă de ani de zile pentru a-și proteja casele de expropriere și cărora CE Oltenia le-a tansmis de Crăciun că au la dispoziție 30 de zile pentru a se muta. Mai mult, ministrul Violeta Alexandru le-ar fi transmis scuze locuitorilor din Runcurel pentru că nu a răspuns mai devreme plângerilor lor.

Localnici se opun planurilor CE Oltenia de extindere a unei mine de cărbune din zonă, planuri care implică exproprieri de locuințe și livezi proprietate privată.

Oficialii guvernamentali au declarat că extinderea minei ar crește securitatea energetică a României și ar promova sursele locale de energie.

Însă în apropierea Crăciunului de anul trecut, locuitorii vizați de expropriere au primit o scrisoare în care li se dădea termen de 30 de zile pentru a se muta, contra unor despăgubiri de 1 euro pe metrul pătrat de teren. Cu sprijinul Bankwatch și Greenpeace, sătenii au dat în judecată Guvernul la jumătatea lunii martie, contestând deciziile de expropriere.

Ministrul britanic de Finanțe, partizan al rămânerii în UE: Brexit-ul ar prăbuși prețurile locuințelor din UK CITEȘTE ȘI Ministrul britanic de Finanțe, partizan al rămânerii în UE: Brexit-ul ar prăbuși prețurile locuințelor din UK

La întâlnirea de vineri a participat și secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu, alături de trei consilieri. S-a discutat despre plângerile celor din Runcurel potrivit cărora nu li s-au acordat deloc despăgubiri pentru activele de pe terenurile vizate de expropriere, respectiv locuințe, livezi și culturi agricole.

Potrivit Bankwatch, delegația ministerială s-a angajat să relocheze sau să reconstruiască casele considerate a fi în amprenta proiectului de extindere a minei și să trimită reprezentanți ai CE Oltenia la Runcurel, pentru consultări oficiale în vederea ajungerii la un acord cu privire la despăgubiri.

La începutul lunii aprilie, localnici din Runcurel și activiști Greenpeace au protestat pe marginea carierei de lignit Jilț Nord din localitate, față de exproprierile abuzive a peste 100 de familii pentru extinderea zonei de lucru aparținând CE Oltenia.

Satul Runcurel din județul Gorj, situat între carierele de lignit Jilț Nord și Roșiuța, este inclus în coridorul de expropriere al proiectului 'Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit'.

Printr-o hotărâre emisă la finalul anului trecut, Guvernul permite CE Oltenia, compania beneficiară, exproprierea a peste 100 de familii uzând de statutul de cauză de utilitate publică.

Coca-Cola oprește producția în Venezuela din cauza penuriei de zahăr CITEȘTE ȘI Coca-Cola oprește producția în Venezuela din cauza penuriei de zahăr

În 2013, Guvernul Ponta a dat un HG similar care viza exproprierea a 66 de gospodării private pentru obiectivul de investiții“Lucrări pentru punerea în funcțiune a capacității finale de producție de 8.500 mii tone/an la Cariera Jilț Sud”. Gospodăriile vizate se află pe razele comunelor nMătăsari, Dragotești, Slivilești, Negomir și Fărcășești din județul Gorj.

„(...) achiziția terenurilor și gospodăriilor din perimetrul minier se desfășoară cu mari dificultăți. Proprietarii au pretenții financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietății. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate și de litigiile dintre moștenitori privind succesiunea asupra bunurilor deținute în comun”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre privind exproprierea celor 66 de gospodării.

Recent, la sediul CE Oltenia a avut loc o întâlnire informală între directorat și sindicate, în care s-au anunțat planul de restructurare al companiei pe perioada 2016-2020, precum și planul de disponibilizări al societății pentru perioada 2016-2017, ambele avizate de Consiliul de Supraveghere. Astfel, anul acesta vor fi disponibilizați, începând cu 1 iulie, 2.000 de salariați, din care 1.067 sunt persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.

CE Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de cele consemnate în 2014, de 693 milioane lei.
Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
runcurel
exproprieri runcurel
jilt nord
jilt sud
exploatare miniera
greenpeace