Ministrul Energiei, după ce Greenpeace a cerut anularea Acordului de mediu pentru Neptun Deep: Am mai văzut acest film. Prioritatea zero, nenegociabilă, e securitatea energetică

Ministrul Energiei, după ce Greenpeace a cerut anularea Acordului de mediu pentru Neptun Deep: Am mai văzut acest film. Prioritatea zero, nenegociabilă, e securitatea energetică
scris 9 sep 2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă, luni seară, după ce Greenpeace a cerut anularea Acordului de mediu pentru Neptun Deep, că a mai văzut acest film, unele organizații contestând sistematic proiecte de milioane de euro. Burduja a declarat că Neptun Deep înseamnă independență energetică și trasmite că prioritatea nenegociabilă este securitatea energetică a românilor. ”Trebuie să se aprindă becul atunci când apăsăm pe întrerupător”, afirmă Burduja.

”Mereu voi spune adevărul, chiar dacă asta deranjează. Vorbeam zilele trecute că există un efort sistematic de blocare a proiectelor energetice românești. Iată că astăzi un ONG a cerut în instanță suspendarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Vorbim despre un proiect strategic, printre cele mai importante investiții pentru țară. Pentru că, din 2027, Neptun Deep va dubla producția internă de gaz, asigurând nu doar independența energetică a României (consumul îl acoperim și astăzi, din producția sondelor de pe uscat și din Marea Neagră, la mică adâncime), ci și securitatea întregii regiuni. Pe scurt, Neptun Deep înseamnă șansa unică de a reduce dependența europeană față de gazul rusesc”, a transmis, luni seară, Sebastian Burdina, pe rețelele de socializare.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Energiei afirmă că a mai ”văzut acest film”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFIC Prețul gazelor a coborât sub 150 de lei/MWh în urma atingerii unui grad de înmagazinare de peste 97% CITEȘTE ȘI GRAFIC Prețul gazelor a coborât sub 150 de lei/MWh în urma atingerii unui grad de înmagazinare de peste 97%

”Sunt minim 11 hidrocentrale cu grad avansat de execuție, unele la peste 90%, în toată țara (Bumbești-Livezeni, Cornetu-Avrig, Răstolița etc.). Miliarde de euro deja investite de statul român, mai ales înainte de 1989. Proiecte blocate pentru că sunt contestate sistematic în instanță, la fiecare pas administrativ. Cu avocați de top și resurse incredibile. Vă asigur că, alături de Ministerul Mediului, Ministerul Energiei are toată disponibilitatea de a proteja viitorul generațiilor următoare, aerul curat și biodiversitatea. Mărturie stau miliardele de euro pe care le-am atras pentru producția de energie verde — mii de MW în parcuri solare, eoliene și la prosumatori”, a mai transmis ministrul.

Acesta susține, însă, că ”înainte de orice, prioritatea zero — nenegociabilă — este securitatea energetică a românilor”.

”Trebuie să se aprindă becul atunci când apăsăm pe întrerupător, să nu depindem de importuri de energie de la țări care o folosesc ca armă de șantaj și să avem un mediu economic cât mai competitiv. Da, trebuie să producem mai mult și să finalizăm investițiile strategice mai repede. La nivelul Ministerului Energiei lucrăm la un act normativ pentru accelerarea proiectelor de investiții în sector, inclusiv în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (Tarnița-Lăpuștești, Bicaz, Olt etc.)”, afirmă ministrul Energiei.

Greenpeace România anunță, luni seară, că a cerut Tribunalului București suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, care ”ridică preocupări serioase legate de protecția mediului, schimbările climatice și respectarea legislației”. Organizația acuză Agenția de Protecție a Mediului Constanța că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
greenpeace
sebastian burduja
acord mediu