Ministrul Energiei, despre pregătirile pentru iarnă: Gaze avem în depozite 101%; am intrat în supra-plin

Ministrul Energiei, despre pregătirile pentru iarnă: Gaze avem în depozite 101%; am intrat în supra-plin
scris 3 oct 2024

România este pregătită pentru sezonul rece mai bine decât anul trecut în ceea ce privește sistemul energetic, astfel că depozitele de gaze naturale au intrat în supra-plin, iar stocul de cărbune este mai mare decât anul trecut în Complexul Energetic Oltenia, a declarat, joi, ministrul de resort, Sebastian Burduja, în cadrul unei conferințe de specialitate.

În ceea ce privește partea de energie electrică, ministrul Energiei a subliniat că "sunt vârfuri de consum în care România va importa" pentru că nu s-a investit în producție și "aproape deloc în producția în bandă".

Urmărește-ne și pe Google News
Hidroelectrica - Nouă ofertă cu o schimbare majoră CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - Nouă ofertă cu o schimbare majoră

"Suntem pregătiți pentru că, pe toate palierele, pot spune că stăm mai bine chiar decât anul trecut. Gaze avem în depozite 101%, am intrat în supra-plin. Avem un stoc de cărbune important, mai mare decât anul trecut în Complexul Energetic Oltenia. (...). De asemenea, la Electrocentrale Craiova e un stoc acoperitor de cărbune, de lignit, tot de la Complexul Energetic Oltenia. În ceea ce privește partea de energie electrică, pe scenariile pe care Dispecerul Energetic Național (DEN) le-a estimat, Transelectrica, colegii de la Dispecerul Energetic Național, și în scenariul pesimist și în cel moderat - sunt vârfuri de consum în care România va importa energie electrică. De ce? Pentru că nu am investit în producție și nu am investit aproape deloc în producția în bandă, drept pentru care vom apela la importuri în aceste intervale orare - și sperăm să existe condiții cât mai bune de piață și un preț cât mai competitiv. a adăugat Burduja, la conferința anuală InvestEnergy și Gala specialiștilor din energie.

În opinia sa, nu este normal să existe o piață decuplată a energiei la nivelul Uniunii Europene și să plătim un preț mai mare decât alte state din Occident, scrie Agerpres.

"Nu mi se pare normal ca să existe o piață decuplată a energiei la nivelul Uniunii Europene, să plătim prețul de cinci, șase, zece ori mai mult decât alte state din Occident. În mod cert este o constrângere a infrastructurii din Austria și Slovacia de interconectare. Asta se vede pe orice hartă.

Lucrul acesta trebuie spus, îl voi aborda frontal, împreună cu omologii din Grecia și Bulgaria, la Consiliul miniștrilor din 15 octombrie - și acolo vom solicita un plan clar asumat de țările care nu-și îndeplinesc obligațiile de interconectare, să ne spună clar când și le vor îndeplini - și să vedem dacă pe termen scurt sunt și alte măsuri care pot fi prelungite, luate pentru a putea asigura un preț cât mai mic", a adăugat ministrul Energiei.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanți ai asociațiilor de profil, participă, joi, la conferința anuală InvestEnergy și la Gala dedicată specialiștilor din energie, care se desfășoară sub patronajul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
gaze