Ministrul Energiei despre plafonarea prețului gazelor: Nu sunt adept. Înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții

Ministrul Energiei despre plafonarea prețului gazelor: Nu sunt adept. Înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții
scris 15 sep 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că, personal, nu este un "adept al plafonării prețului". "Dacă vorbim strict de plafonarea prețului, înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții", arată el. Ministrul adaugă că este deschis totuși pentru discuții, pentru a fi găsită cea mai bună variantă.

Virgil Popescu a fost întrebat, miercuri, la briefingul de după ședința de Guvern, dacă este de acord cu plafonarea prețurilor, în contextul proiectului PSD privind plafonarea prețurilor la energie.

Urmărește-ne și pe Google News

"Eu mi-am spus punctul de vedere, după mine, dacă vorbim strict de plafonarea prețului, înseamnă un semnal în piață că nu se doresc investiții. O plafonare a prețurilor înseamnă o descurajare a investitorilor de a veni să investească în România și de a produce atât energie electrică, cât și a extrage gaze naturale, știind că nu pot să vândă la prețul pieței. Deci eu, personal, nu sunt un adept al plafonării prețului... acuma, că vorbim, până la urmă, indirect am putea spune că modalitatea în care am făcut-o este o plafonare a prețului la consumator ce am făcut eu.... haideți să vedem și proiectul (PSD - n.r.)", a declarat ministrul Energiei.

ULTIMA ORĂ Cum vrea Guvernul să compenseze scumpirea energiei pe facturile populației: 18 bani/KWh la curent, 25% din factură la gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cum vrea Guvernul să compenseze scumpirea energiei pe facturile populației: 18 bani/KWh la curent, 25% din factură la gaze

El a adăugat că mai are o problemă cu plafonarea prețului.

"Nu mi se pare just și moral ca și cei cu venituri foarte mari să beneficieze de o plafonare. Desigur, dacă vorbim de explozii de prețuri, atunci putem gândi altfel. Haideți să vedem cum evoluează piața. Eu sunt deschis în general la orice tip de discuție", a afirmat Popescu.

Vicepreședinte PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, a anunțat, miercuri, că social-democrații vor propune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie pentru o perioadă de șase luni.

La rândul său, întrebat despre plafonarea prețului la gaze, premierul Florin Cîțu a precizat: ”Este important să nu distorsionăm foarte mult piața. Motivația de a investi dispare pentru companii, să vedem cum luăm decizia să fie una cât mai puțin invazivă”.

Întrebat ce s-a schimbat din luna august, când a anunțat că nu se va plafona prețul, premierul a precizat: ”Este ceea ce văd la nivel european. În UE sunt șase țări care vorbesc despre plafonarea preșurilor. Dacă se plafonează prețurile în UE și rămânem noi cu cel mai mare ar fi ciudat. Să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață. Nu mai este piață liberă atunci. Dacă avem țări care plafonează prețurile, România nu poate să stea să se uite”. 

Popescu, afirmă că România nu are probleme cu sistemul energetic național sau cu depozitele de gaze naturale. 

"În România, piața energiei este robustă, și la energie, și la gaze; am tot văzut tot felul de discuții că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spațiul public... infirm categoric așa ceva. Am văzut că nu există stocuri... eu nu știu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condițiile în care în România, în momentul de față, astăzi avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă", a precizat Virgil Popescu, miercuri, la briefingul de după ședința de Guvern.

El a adăugat că la fel era și anul trecut.

Potrivit ministrului, "când am avut capacitate maximă, am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ, după iarnă, iar depozitarea presupune niște costuri, costuri de introducere și costuri de extragere din gaz, asta înseamnă un cost în plus la prețul gazului".

"Deci trebuie să fii foarte atent când faci nivelul de stocaj în așa fel încât să nu rămâi cu foarte mult gaz în urma perioadei de iarnă, care este mai scump decât gazul care va fi pe perioada de vară. M-am uitat pe Bursa de la Viena, astăzi, e adevărat, prețul a luat-o în vrie, dar prețurile de vânzare pentru iarna 2022 sunt undeva la 25-27-28 de euro. Deci arată o tendință în piață că îăși revine", a susținut Popescu.

El a menționat că în prezent există 2.100.000.000 de metri cubi de gaz, dar până la 1 octombrie se va face o injecție în depozit, declarându-se convins că se va ajunge la 2.400.000.000 de metri cubi, "mai mult decât suficient".

"Nu avem probleme cu sistemul energetic național, nu avem probleme cu gazele naturale, cu depozitele de gaze naturale și nu putem compara situația României cu situația Spaniei, România este producător de gaze naturale, Spania este importator de gaze naturale", a explicat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze. plafonare pret
ministrul energiei
virgil popescu