Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat luni că a dispus suplimentarea mai multor grupuri energetice, pentru majorarea producției de energie electrică. De asemenea, Bulgaria a cerut României un ajutor de urgență privind furnizarea de electricitate, însă autoritățile române au decis că nu pot furniza ajutor statului vecin, având în vedere situația din România.
”Pe partea de energie electrică, am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, încă trei grupuri a câte 300 MW, care funcționează încă de ieri (duminică, 8 ianuarie, n.r.) și produc energie electrică”, a spus Petcu, în urma comandamentului întrunit la Dispeceratul Energetic Național (DEN).
De asemenea, a fost repornit un grup de la Complexul Energetic Hunedoara de 150 MW, iar CET Govora a intrat în producție cu un grup de 50 MW, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai mult, a existat o rezervă de energie hidro estimată pentru ziua de luni de 1.000 MW, din care s-au consumat 400 MW și mai există astfel 600 MW disponibili, a mai spus ministrul Energiei.
În urma solicitărilor venite din partea autorităților din Bulgaria, România a comunicat că nu poate sprijini țara vecină cu cantități de energie electrică.
”Aseară Bulgaria ne-a solicitat ajutor de urgență pe furnizarea de energie electrică, pentru că are o problemă în sistem. Ținând cont de situația delicată în care se poate afla România, nu ne-am asumat acest lucru și le-am comunicat vecinilor bulgari că nu putem să-I ajutăm”, a precizat Petcu.
CITEȘTE ȘI RECORD Consumul de gaze a atins maximul ultimilor 27 de ani pe 7 ianuarie, prima zi a actualei perioade geroaseSpecialiștii în energie estimează un consum maxim de energie electrică de 9.500 MW în această perioadă de temperaturi scăzute.
Și Ungaria a dispus încă de acum câteva zile oprirea exporturilor, ca să își asigure rezervele.
Altfel, ministrul a arătat că s-a luat de duminică decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să producă energie electrică și termică folosind păcură, și nu gaze, ”eliberând un mare consum pe care aceste CET-uri le aveau pe gaze”.
Mai mult, ministrul Energiei s-a arătat deranjat de faptul că producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia a luat în calcul să aibă stocuri doar pentru patru zile pentru producția de energia electrică și termică pe vârf de sarcină, urmând să facă o analiză în acest sens.
În cazul CEO, a fost suplimentat numărul de muncitori în cariere și capacitățile de extracție, a mai spus ministrul.