Ministerul Energiei a decis ca reprezentanții săi în Adunarea Generală a Acționarilor companiei Oil Terminal Constanța să voteze, la ședința din 10 martie, Oil Terminal Constanța, pentru revocarea membrilor consiliului de administrație numiți prin hotărârile AGA din 28 martie și 11 august 2016, urmând să numească administratori provizorii prin metoda votului cumulativ. Ministerul Energiei controlează Oil Terminal, deținând 59,62% din capitalul social.
În aceeași ședință va fi stabilită durata mandatului administratorilor provizorii ai consiliului de administrație, de patru luni sau până la desemnarea administratorilor de către AGA, prin UG 109/2011 privind guvernanța corporativă a companiilor de stat ”dacă aceasta intervine înaintea împlinirii termenului de patru luni”, potrivit convocatorului transmis Bursei de Valori București (BVB).
De asemenea, va fi stabilită indemnizația fixă lunară a administratorilor provizorii numiți prin metoda votului cumulativ, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ședința AGA din 10 martie se va vota totodată încetarea aplicabilității Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 10 octombrie 2016, în care reprezentanții Ministerului Energiei în AGA au aprobat revocarea a trei membri din consiliul de administrație din cauză că nu au fost reconfirmați prin vot cumulativ.
Noul consiliu de administrație numit atunci era format din: Toma Bogdan Costreie, Cătălin Constantin Grigorescu, Dumitru Matei, Cristian Florea, Bogdan Cristian Patriniche, Claudiu Eduard Negrișan și Staar Rating SRL. În același timp, au fost revocați trei membri în CA: Iulia Gabriela Tănase, Nicoleta Mariana Moise și Bogdan Ghiță.
Potrivit sentinței civile nr. 2434/13.12.2016, Tribunalul Constanța a suspendat executarea hotărârii AGOA Oil Terminal SA nr. 7/10.10.2016 ”până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare ce face obiectul dosarului nr. 7167/118/2016 aflat pe rolul Tribunalului Constanța”.
Astfel, în ianuarie acest an, Dumitru Matei a fost nevoit să demisioneze din funcția de președinte al consiliului de administrație al Oil Terminal Constanța, iar în locul său a revenit Toma Bogdan Costreie, cel care ocupa anterior acest post.
Compania Oil Terminal Constanța este controlată de Ministerul Energiei, care deține 59,62% din acțiuni și are aproape 1.000 de angajați.
Oil Terminal a înregistrat anul trecut un profit net în creștere de 2,6 ori, de 15,4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 160,5 milioane lei, în urcare cu 16% față de anul anterior.
Societatea Oil Terminal, care operează cel mai mare terminal petorlier al României la Marea Neagră, este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de doar 84,7 milioane lei (18,7 milioane euro), la ultimul preț de închidere, de 0,1455 lei/acțiune.